Billån – inte alltid billigast för bilinköpet

BillånVilket lån ska tecknas om en bil ska finansieras? Det spontana svaret för många är nog att det bästa alternativet är ett billån. Men det är stor skillnad på billån och billån. Under september har vi uppdaterat sidan som jämför billån och det är tydligt att olika kreditgivare presenterar olika slags lånelösningar. Som alltid handlar det därmed om att jämföra helheten och inte titta för noga på en enskild punkt.

Låna med säkerhet

När en relativt ny bil köps hos en bilhandlare är det vanligt att billån med säkerhet tecknas. Därmed får maximalt 80% av värdet lånas. Resterande måste betalas som kontantinsats.

Om ett billån tecknas med säkerhet skapas ett flertal regler som begränsar flexibiliteten med lånet. Flera långivare kräver att hela lånet ska vara betalt på 6-8år och att hela summan ska vara återbetald innan bilen når en viss ålder. Detta skapar betydligt kortare amorteringstider än på de andra alternativen.

Fördelen är att en lägre räntenivå går att få. Jämförs denna låneform mot de nedan nämnda låneformerna så ges här lägst ränta. Det beror just på att en säkerhet finns.

TIPS: Det är lätt att lockas av det erbjudande som bilhandlare erbjuder på plats. Men gör en lånejämförelse i förväg för att därmed ha med dig andra bankers räntelägen till bilhandlaren. Då är det betydligt lättare att avgöra om deras erbjudande är bäst eller inte.

Det är generellt ovanligt att låneförmedlare förmedlar billån med säkerhet. Detta då det finns ett begränsat antal banker och kreditbolag som erbjuder dessa. En av de få låneförmedlarna som jämför lån med säkerhet är Freedom Finance.

Låna utan säkerhet

När ett lån tecknas utan säkerhet får pengarna användas till valfritt ändamål. Det gör att många kreditgivare har identiska villkor på sina privatlån och lånen som kallas för ”billån utan säkerhet”. Det är därmed i princip samma sak.

Men det finns några som sticker ut ur mängden och som visar på vikten att jämföra rätt.

sevenday-olika-lan

SevenDay – Billån vs Privatlån

Hos SevenDay går det att få 3,50% i ränta på billånet. På privatlånet går det som bäst att få 3,75%. När ett billån tecknas hos dem är det därmed viktigt att välja just billånet och inte dess privatlån. Detta trots att någon säkerhet inte finns för någon av dessa lån.

Hos IkanoBank går det att få 4,95% i ränta på billånet. De har valt att sätta samma ränta till alla som får billån hos dem. På privatlånet går det som bäst att få 3,50% men då är räntan individuell. Den uppmärksamme ser därmed att det i vissa fall kan vara bättre att ansöka om privatlån hos Ikano än att ansöka om deras billån. Detta trots att det är en bil som lånet ska finansiera.

ikano-bank-olika-lan

Ikano – Billån vs Privatlån

TIPS: Ska ett billån utan säkerhet tecknas så jämför inte bara de lån som kallas för ”billån”. I och med att privatlån kan användas till vad som helst (ex. bilinköp) bör även dessa vara med i jämförelsen. Som exemplet ovan visar med Ikano Bank kan det till och med vara billigare att teckna ett privatlån än ett billån – hos en och samma bank.