Fel bank kan göra att du förlorar 5000kr per år

Trots mycket låga boräntor och att media upprepande gånger påpekar att det är viktigt att jämföra räntorna på bolån hos flera banker innan man tecknar lånet är det fortfarande många som har en onödigt hög ränta. Detta är något som Aftonbladet lyfter upp i artikeln ”Spara 5500 kronor med rätt bolån

Eftersom alla banker måste redovisa sin snittränta varje månad är det lätt för bolånetagaren att jämföra och hitta vilken bank som för tillfället erbjuder lägst ränta. Skillnaden mellan november och december var minimal även små justeringar har skett på lån med 3-års bindningstid.

Gällande rörlig ränta (som de flesta väljer) ligger Länsförsäkringar högst med en ränta på 1,7%. Det är den bank som länge legat längst ner på listan över bäst snittränta. Bäst är fortfarande Danske Bank som i december kunde presentera en snittränta på 1,48%. Banken fortsätter därmed att stärka sin ställning på den svenska marknaden gällande bolån. Att de fick utmärkelsen ”Årets Bank 2015” av tidningen Privata Affärer gör saken än bättre för banken.

Så mycket skiljer det i kronor

I den uträkning som Aftonbladet gjorde i samband med att de jämförde snitträntorna för december visar det sig att en person som har ett lån på 2,5miljoner skulle spara 5.500kr på att ha bolånet hos Danske Bank istället för hos Länsförsäkringarna. Det betyder att månadskostnaden skulle bli närmare 500kr lägre per månad. Detta då förutsatt att man får ett bolån till bankens snittränta.

jämföra räntorÄven stor skillnad på Privatlån

Än så länge finns ingen regel gällande att kreditinstitut måste visa snittränta för privatlån. Men det vore en stor fördel då det även här skiljer rejält mellan företagen. Bara genom att se på den lägsta räntesats som de erbjuder kan dessa skillnader visas tydligt.

(Ingen av följande banker tillåter betalningsanmärkning)

Big Bank – Erbjuder ränta från 25% på lån mellan 10-250.000kr

ICA – Erbjuder ränta från 3,7% på lån mellan 20-400.000kr

Freedom Finance – Erbjuder ränta från 3,25% och lån på 5000-500.000 (Låneförmedlare)

Den som lånar 100.000 på dessa tre banker och väljer att betala tillbaka på ett år kommer få betala 25.000, 3700 respektive 3250kr. Då är uppläggningsavgift och eventuella aviavgifter borträknade.

Slutsatsen är att det alltid är lönsamt att jämföra lån innan de tecknas.

Är det privatlån rekommenderas låneförmedlare just eftersom de jämför räntor hos 15-20 banker helt gratis innan man sedan kan avgöra var lånet ska tecknas.