Fyra sätt att betala räkningar med kortet

Det blir allt vanligare att kreditkortsföretag skapar funktioner som gör att räkningar enkelt kan betalas med kortet. Detta är något som är betydligt vanligare i USA än i Sverige men efterfrågan finns helt klart även hos svenska kunder. Att betala räkningar har egentligen alltid varit möjligt med kreditkort. Skillnaden är att det idag är betydligt enklare än tidigare.

Jämför olika kreditkort nedan, för att hitta det som passar dig bäst.

Kontantuttag har alltid varit möjligt

På samtliga kreditkort går det att göra kontantuttag i butiker eller i automat. Eftersom räkningar med inbetalning till BankGiro eller PostGiro har kunnat betalas hos banker och hos vissa butiker har denna möjlighet alltså alltid funnits.

När ett kreditkortsföretag marknadsför kortet med ”Betala räkningar med kreditkortet” menas däremot att det kan ske på ett betydligt enklare sätt.

Överföring av pengar till transaktionskonto

bank norwegian kreditkort smårutaEtt alternativ, som är relativt vanligt, är att pengar förs över från krediten till ett transaktionskonto.  Detta sätt används exempelvis av Bank Norwegian. Pengar kan därmed föras över från kortet till ett valfritt personkonto, oavsett bank. Från detta konto sker sedan betalning av fakturan.

Detta kan därmed liknas med ett kontantuttag eftersom räkningen inte direkt blir betald via kortet.

Direkt från kortet

santander smårutaEn annan lösning är att betalning sker direkt med kortet. Det kan ses som lite smidigare än ovan nämnda lösning då allt sker på en gång. Med denna lösning öppnas även möjlighet för delbetalning hos vissa kort. Ett exempel kan tas från reglerna hos Santander.

För att betala en räkning loggar man in på ”Mina Sidor”. Därefter väljs vilket kort som räkningen ska betalas med och man anger bland annat OCR-nummer, Bankgironummer (PG fungerar inte hos Santander) och belopp. Flera räkningar kan lätt läggas till innan allt signeras med BankID.

Samtliga räkningar betalas sedan kommande bankdag, förutsatt att det finns kredit att utnyttja på kortet.

Direkt från kortet – Via Betalo

betalo logaBetalo är en betaltjänst som bland annat erbjuder sina kunder att betala räkningar med betal- och kreditkort. Tjänsten är väldigt enkel att använda och har fått flera mycket positiva recensioner. Olika kreditkort kan registreras på sidan och därefter kan räkningar betalas med kortet.

Betalo accepterar alla kort från MasterCard, Visa och American Express. Därmed kan i stort sett alla med betal- eller kreditkort betala sina räkningar via denna funktion.

Priset varierar beroende på vilket kort som används. Med vissa kort, exempelvis IKANO, är det helt gratis.

Kan alla räkningar betalas?

I det fall som ett kontantuttag sker kan vilka fakturor som helst betalas. Det gäller även om överföring sker från kortet till ett privatkonto och betalning sedan sker därifrån (Ex. Bank Norwegian).

Sker betalning direkt från kortet är det däremot vanligt med vissa restriktioner. Hos Supreme Card kan exempelvis inte räkningar från Resurs Bank eller Supreme Card betalas. Sker betalning via Betalo är regeln att det inte får vara till ett kreditbolag (kreditkort, lån m.m.)

 Kostnad?

Var alltid uppmärksam på vilka kostnader som uppkommer om betalning av räkningar sker med kreditkortet. I vissa fall kan tjänsten vara gratis medan det i andra fall uppkommer avgifter. Om överföringen klassas som kontantuttag börjar även räntekostnad uppstå från den stunden som uttaget genomfördes.