Supreme Card

Supreme Card har tre kreditkort i sitt utbud. De tre har alla sina olika fördelar men också en hel del likheter.

Likheter

Poäng – Alla inköp som sker ger 0,5 poäng per krona. Poängen kan sedan lösas in i poängshopen mot produkter inom flera olika områden.

SMSKvitto – Vid inköp på över 500kr kan kvitto fås på SMS vilket är säkrare och enklare att hantera än klassiskt kvitto.

Räntefri avbetalning – Inköp kan väljas att avbetalas i upp till 6 månader. Detta helt räntefritt och det som då tillkommer är en aviseringsavgift per månad. Läs mer nedan.

Reseförsäkring – Om resan betalas till minst 75% med något kort ingår per automatik en reseförsäkring. I denna försäkring ingår: Avbeställningsskydd, Försening av allmänt färdmedel, Missat anslutningsflyg, Bagageförsening samt Självriskskydd.

Erbjudanden – Supreme Card har samarbete med en rad olika företag. Därigenom kan de erbjuda tidsbegränsade erbjudanden inom en rad olika områden.

MasterCard Priceless – Likt alla kort som är anslutna till MasterCard ger alla kort från Supreme tillgång till Priceless. Detta är en kampanjportal som byggts upp av MasterCard och som innehåller erbjudanden från företag i storstäder över hela världen. I Sverige är det erbjudanden som gäller i Stockholm.

Hög sparränta – Alla kort ger tillgång till ett sparkonto hos Resurs Bank som ger 1,1% (2017). Maximalt sparbelopp är 500.000kr och kontot innefattas av den statliga insättningsgarantin.

Betalförsäkring – Till alla kort går det att koppla en betalförsäkring (läs mer nedan). Detta mot en extra kostnad.

Olikheter

Supreme Card Gold –  Kortet kan väljas mellan Visa eller MasterCard.

Supreme Card Green – Varje gång kortet används skänks värdet för att ”plantera ett träd” till stiftelsen Yves Vocher. Detta kort har utgått och kan därmed inte längre tecknas. Välj istället något annat kort

Supreme Card Woman – Varje gång kortet används skänks 1kr till Cancerfondens kampanj ”Rosa Bandet”

Supreme Card World – Ett resekreditkort som kostar lite mer (ca 1000kr per år) men som även ger betydligt mer tillbaka till resenären. Det som ingår är StopService, Concierge Service, Endless Vacation samt Lounge Key.

supreme card world bild supreme card woman bild  supreme gold kort

Betalförsäkring

Genom att välja ”Betalförsäkring” när kortet tecknas skapas en ekonomisk trygghet om du blir arbetslös eller långtidssjukskriven. Detta är två tillfällen då ekonomin minst sagt sätts på prov. Man måste leva med betydligt lägre inkomst än vad är vad med och att då betala kreditkortsskulden kan vara svårt. De som har denna försäkring behöver däremot inte betala skulden vid dessa två tillfällen.

Den person som blir arbetslös eller sjukskriven under längre tid får genom försäkringen ersättning som motsvarar ”kostnaden för kreditens ordinarie månadsbelopp”.  Den aktiveras även om personen blir inlagd på sjukhus under längre tid.

Om försäkringstagaren avlider betalas hela skulden av (max 50.000kr) I annat fall betalas ”ordinarie månadsbelopp” i upp till 12 månader.

Betalförsäkring kallas ofta för Betalskydd och är ett vanligt tillägg till kreditkort. Försäkringen kan tecknas när kortet tecknas men går även att teckna i efterhand genom att kontakta kortutgivaren.

Räntefri avbetalning

Vid större inköp kan man välja att delbetala varan via kortet. Detta utan att någon räntekostnad uppkommer. Efter inköpet anmäls vilket köp som ska delbetalas och det  är även då man väljer hur många månader som betalningen ska ske på. Hur mycket kostnaden är beror på vilket kort man har. För Gold och Woman är det samma prisbild medan World har något annan prisbild.

Ex från Gold/World

En produkt köps för 15.000kr och kortägaren väljer att betala detta med delbetalning över 6 månader. En uppläggningsavgift kommer först på 97kr och sedan betalas en administrationsavgift på 29kr varje månad. Någon ränta tillkommer inte men på grund av avgifterna blir den effektiva räntan i detta fall 4,32%.  Det är betydligt lägre ränta än vad kreditkortet erbjuder så på större belopp är det en klar fördel att använda delbetalningsalterntivet istället för att utnyttja kreditkortets kredit.

Det är även möjligt att delbetala under längre tid än 6 månader men detta är inte ekonomiskt försvarbart. Ett alternativ är att minst 1/10 av skulden betalas varje månad. Men i detta fall är den nominella räntan 12,36% och den effektiva räntan  16,94%. I detta fall rekommenderas istället ett privatlån där räntan är mellan 5-15%. Att delbetala med en effektiv ränta över 15% är aldrig en rekommendation.

 

Vilket kort är bäst?

Rese – Är det ett bra resekreditkort som ska väljas är det enbart Supreme Card World som är ett alternativ. Kortet har en rad fördelar som inte finns hos de övriga korten.

Bonus – Alla kortet ger lika stor bonus. Det handlar om ett poäng per krona som betalas med kortet. Utifrån det perspektivet kan vilket kort som helst väljas.

Men ser man på helheten är Green och Woman bäst ur detta perspektiv. Detta eftersom de ger lika mycket tillbaka till kortägaren som de övriga korten – utöver att de ger pengar till välgörande ändamål.

Räknar man med bonusen som även går till välgörande ändamål är dessa två alltså bäst.

Korttyp – Det är enbart Supreme Gold som går att få med Visa eller MasterCard. Den som vill ha ett Visa-kort bör därmed välja Gold.