Gratis kreditkort – inte bäst ekonomiskt

remember privatlån smårutaKreditkortsbolagen Re:member erbjuder tre olika kreditkort. Det är Re:member, Re:member Flex samt Re:member More. Av dessa tre är Flex det enda kort som är gratis. Med andra ord har kortet ingen årsavgift. Det första året har även de andra två korten gratis årsavgift men sedan kostar det att ha dessa. Re:member kostar 195kr och Re:member More 295kr.

remember smårutaDe som vara ekonomiska, och söker ett flexibelt kreditkort med delbetalningsmöjlighet, bör då välja Flex. Utan att betala en krona får man reseförsäkring, räntefri period m.m. Eller finns bättre alternativ?

Att många konsumenter resonerar att gratis är bäst är tydligt. På Re:members hemsida går det att se att konsumenterna i första hand väljer att teckna Flex. Företaget lyfter upp detta med grafik.

remember flex smårutaMen är Flex det bästa kortet rent ekonomiskt? Är gratis ”billigast”?

Av de tre kort som Re:member erbjuder så är det enbart Re:member More som har en bonusfunktion. Den innebär att man som kortägare får 1% i återbäring på alla inköp som sker med kortet. Om man köper något för 1000kr en månad så ges alltså 10kr tillbaka i bonus. Det är troligtvis även detta som gör att kortet kostar 295kr medan Flex kan vara gratis.

remember more smårutaFrågan som man bör ställa sig är därför om bonusen väger upp kostnaden för kortet. Allt handlar alltså om hur mycket man använder sitt kreditkort. Ett exempel visar var gränsen går.

Handlar du för mer än 2500kr månaden?

En person som handlar för 29.500kr per år med kortet kommer få en bonus på 295kr. Exakt den summa som kortet kostar per år. Genom att spendera denna summa med kortet betalar alltså bonusen igen för dess årsavgift.

Utslaget per månad innebär detta 2458kr. Många som skaffar ett kreditkort gör detta för att skapa en enklare och tydligare ekonomisk vardag. Man får överblick över månadens inköp, rabatter och förmåner samt möjlighet till delbetalning. Om kortet därmed används i det dagliga livet används det lätt till betydligt mer inköp än bara 2458kr per månad.

Den person som använder kortet för inköp på i genomsnitt 10.000kr i månaden kommer att få en bonus på 1200kr per år. Långt över årsavgiften. Väljer man inte att delbetala någon faktura uppkommer inte någon annan kostnad och det är alltså ekonomiskt fördelaktigt att ha kortet.

Flex passar dig som…

Det finns fördelar med de allra flesta kreditkort. Så även med Re:member Flex. Kortet har ingen årsavgift och för de som planerar att använda kortet vid ett fåtal tillfällen är det bäst, rent ekonomiskt, att välja detta. Totalt ska inköpen inte uppgå till över 29.500kr per år. I annat fall är det alltså bättre att betala 295kr för att ta del av den bonus som Re:member More ger.

Även andra förmåner

Uträkningen ovan visar enbart på den ekonomiska aspekten om olika kort jämförs från Re:member. Men den som väljer kreditkort bör inte enbart se på årsavgift och bonusfunktioner. En sak till som skiljer korten från Re:member åt är försäkringarna. På Flex ingår inte några försäkringar, på More ingår 11 försäkringar. Ytterligare en punkt är att Flex har individuell räntesats medan More har samma nivå för alla.

Gratis kanske är gott – men inte alltid godast.