Marginalen Kreditkort

Marginalen Bank har två kreditkort med olika fördelar. Det ena är ett klassiskt resekreditkort medan det andra har ett mycket stort utbud av försäkringar. Samtidigt finns flera likheter mellan de två korten. Likheterna presenteras längre ner på sidan.

traveller smårutaMarginalen Traveller: Ett klassiskt resekort som kostar 395kr per år. En kostnad som snabbt återbetalar sig i den bonus som finns på kortet. För varje 7kr som handlas ges 1 poäng. Poängen kan växlas in mot resor, upplevelser, hotellnätter och andra reserelaterade produkter. Fördelen är att man inte är knuten till ett specifikt bolag (vilket vissa resekort är). Vill man byta in poängen mot biljetter hos SJ går detta exempelvis bra.

På kortet finns även en fördelaktig reseförsäkring. Den är generösare och bredare än många den reseförsäkring som andra kreditkort har vilket tydligt visar att Marginalen vill framhäva kortet som ett resekreditkort. Nackdelen sitter däremot i att kortet har en uttagsavgift i utlandet och utöver det ett valutapåslag på 1,65%. Konstigt nog är det flera resekreditkort som har dessa kostnader. Korten är bra att använda i Sverige för att samla poäng till resan och för att köpa resan. Väl på resan rekommenderas istället ett kort utan dessa avgifter. I allafall om man ska vara borta länge eller om uttag kommer att behöva göras ett flertal gånger.

I vår recension får kortet 7/10

marginalen gold smårutaMarginalen Gold: Marginalen Gold är ett av de få kreditkort vi benämnt med ”försäkringskreditkort”. Det är inte något etablerat begrepp men det är tydligt att Marginalen satsat på skapa ett kort med stora försäkringsförmåner. Kortet kostar 195kr per år även om man första året kan få tillbaka 200kr om kortet används fem gånger inom 30 dagar efter att det tecknats.

De försäkringar som ingår är Allrisk, Prisgaranti, Leveransförsäkring, Evenemangsskydd, Nyckelservice, Rån av kontanter, Hole-in-One och Reseförsäkring. Dessutom kan man teckna Betalskydd och StopService mot tillägg.

I vår recension får kortet 7/10

Fördelar med bägge korten:marginalen bank loga

Betalskydd

Betalskydd är en av de tilläggsförsäkringar som går att teckna till de två kreditkort som ges ut av Marginalen Bank. Försäkringen används för at betala skulden på kortet i det fall som kortägaren blir arbetslös eller sjuk och därmed får en betydligt mindre inkomst.

Detta krävs för att få teckna Betalskydd

  • Att personen har ett betalkort eller kreditkort hos Marginalen Bank
  • Att personen är mellan 18 och 64 år
  • marginalen travellerAtt personen både är folkbokförd i Sverige och utöver det har rätten att få pengar från Försäkringskassan, ex vid sjukdom.
  • Att personen har en anställning på 100%, alternativt vara egen företagare. Detta då sedan minst sex månader i sträck innan man tecknat denna försäkring. Om personen har varit visstids anställd krävs det att personen arbetat minst 17 timmar i veckan under denna period.
  • Att personen inte erhållit någon ersättning på grund av sjukdom/olycka mer än 30 dagar under den senaste perioden av 360 dagar.

Ersättning

Ersättning från denna försäkring betalas inte ut första månaden som personen är arbetslös eller sjuk. Efter denna period betalas 7% av krediten på kortet varje månad. Som minst är detta 150kr på skulden och som mest 7000kr.

Om personen fortfarande är sjukskriven eller arbetslös sex månader senare löses skulden som den var dagen före skadetillfället. Detta upp till 100.000kr.

Vid dödsfall betalas skulden omedelbart.

Kostnad

Kostnaden för betalskydd på Marginalen är 0,8% av skuldsaldot. Detta betalas därmed varje månad som försäkringen inte används. Om en person exempelvis har handlat för 20.000kr en månad och därmed utnyttjat krediten på detta belopp kommer en avgift att dras på 160kr.

Teckna Betalskydd på Marginalen

Antingen tecknas betalskydd vid ansökan till Marginalen Kreditkort eller så tecknas det någon gång senare. Det är alltså fullt möjligt att teckna detta tillägg när som helst – så länge man har ett kreditkort hos banken.

Läs recension av  Marginalen Gold eller Marginalen Traveller

StopService

Har plånboken blivit stulen eller passet kommit bort? Lugn, du kan spärra ID-kort, pass, körkort, kreditkort m.m. med ett enda samtal. I allafall om du har StopService. Detta är en tjänst som kan kopplas på kreditkortet när kortet tecknas eller vid ett senare tillfälle. När tjänsten aktiveras lägger man in kortnummer, telefonnummer, passnummer m.m. i ett datasystem. Skulle något komma bort ringer man ett nummer (dygnet runt) och får hjäp med att spärra utvalda värdehandlingar. Enkelt och smidigt sätt att minska risken för bedrägerier.

Två betalningsfria månader

En del kreditkort erbjuder en betalningsfri månad per år, ett fåtal två betalningsfria månader. Både Traveller och Gold tillhör den senare gruppen. De som har dessa kort kan under varje kalenderår aktivera två betalningsfria månader och därmed inte behöva betala en enda krona på skulden. Hela skulden skjuts upp till kommande månader och därmed skapas även räntekostnad på denna summa.

Delbetalning

Om ett inköp sker på minst 4000kr kan kortägaren välja att delbetala denna summa. Detta sker räntefritt men det tillkommer en månadsavgift på 55-95kr. För den som inte kan betala hela summan på en gång kan detta vara mycket bättre, rent ekonomiskt, än att lägga skulden på kreditkortets kredit coh betala kortets ränta under de månader som skulden avbetalas.

Priceless

Likt alla kort från MasterCard ger dessa tillgång till MasterCard PriceLess. Ett rabattprogram inriktat mot storstäder runt om i världen. I Sverige går det att få rabatt på flera reserelaterade tjänster i Stockholm.