Kvällstidningarna gör inte jämförelsen komplett på sparkonton

Under hösten och vintern 2016 har både Expressen och Aftonbladet regelbundet publicerat nyheter om att allt för många spar pengar på sparkonton utan någon som helst ränta. Ett exempel är nyheten från 6:e december i Expressen med titeln ”Bästa bankräntorna för dina sparpengar”.  I artikeln lyfter Expressen fram att hela 1606 miljarder är placerade på bankkonton och trots att dessa ger usel ränta så är de mycket populära. En orsak till att sparandet i sparkonton har ökat kan vara att 40-talisterna nu är i den åldern att man hellre sparar säkert än investerar i ex. fonder och aktier.

Presentationen av läget liknar de flesta artiklar som publicerats med liknande tema. Det slutar alltid med en presentation av de ”bästa sparräntorna” just nu. Men det är där som jämförelsen haltar.

I just denna artikel presenterades Collector som bästa sparkonto. Detta eftersom de erbjöd en ränta på 1%. Detta gäller alltså på sparkonton utan någon bindningstid och att pengarna innefattas av den statliga insättningsgarantin.  Men om man tänker lite mer ”outside the box” finns sparkonton med betydligt bättre ränta.

Exempel Shell – Den som har ett kreditkort från Shell kan sätta in pengar på kortet och få 2% ränta. Det är alltså dubbelt så hög ränta som erbjuds på det sparkonto som Collector erbjuder. Nackdelen är att man maximalt får ha 15.000kr på kortet. Men med tanke på att kortet är gratis är detta betydligt bättre sparform än att välja ett sparkonto hos en bank – om sparbeloppet är mindre än 15.000kr. Kontot är säkrat av statlig insättningsgaranti.

Exempel Supreme – Den som har ett kreditkort från Supreme får tillgång till ett sparkonto hos Supreme. På detta konto får man maximalt ha 500.000kr. Räntan som erbjuds för tillfället är 1,35% och även detta konto innefattas av garantin. Genom att teckna kortet får man alltså 35% högre ränta än hos ”Bästa sparräntan” som Expressen presenterar.

Nu ska tilläggas att detta kort kostar 195kr per år även om det är gratis första året. Men det kan ändå vara lönsamt.

Vilket konto är bäst?

Spara upp till 15.000kr – Med 2% i ränta är kreditkortet från Shell överlägset bäst. Kortet är gratis så det uppkommer inte några kostnader för att få denna ränta.

15.000-100.000kr – Med detta sparbelopp är det bäst att sätta pengarna hos Collector.

100.000kr eller mer – Den som har 100.000kr på ett sparkonto hos Supreme Card får 1350kr. Efter 30%skatt innebär det 945kr. Dra sedan bort kortavgiften så kvarstår 750kr.

Om samma summa placerats hos Collector hade man fått 1000kr som efter skatt varit 700kr.

Brytpunkten blir alltså vid 100.000kr förutsatt att kortet enbart skaffas för att få den högre sparräntan.

Även andra fördelar

Ser man enbart på ränteintäkten är alltså Collector bäst så länge som den sparade summan är mellan 15.000kr och 100.000kr. I annat fall finns kreditkortslösningar som ger bättre ränta.

Ser man däremot på helheten och de andra fördelar som kreditkorten ger bör dess fördelar väga över. Båda dessa kort har en återbäring på 1% på allt som köps med kortet. Hos Shell ges pengarna tillbaka i kontanter medan det hos Supreme samlas poäng som sedan växlas in till presentkort eller produkter.

En person som skaffar ett kreditkort från Supreme och handlar med detta för 10.000kr per månad kommer få tillbaka produkter värda 1200kr. Utöver det ingår en rad försäkringar på både kreditkorten.

Men…

Till Expressens försvar ska sägas att man måste bli beviljad kreditkort hos Shell eller Supreme för att få ta del av deras ränta. Att få ett sparkonto hos Collector bör vara lättare.