Nu kan du betala fakturor med kreditkort från Shell

shell-betaloShell MasterCard är ett kort som fått mycket bra betyg (8/10)  i vår recension. Detta inte minst tack vare att kortet är gratis, ger 1% i bonus på alla inköp och har en mycket hög inlåningsränta. Nu har Shell valt att förbättra kortets tjänster ytterligare genom att erbjuda ”betala fakturor med kortet”. Detta sker då i ett samarbete med betaltjänsten Betalo och en stor fördel är att betalningen sker helt gratis.

mittkort plus betaloSå går det till:

Betalo är en betaltjänst som gör det möjligt att betala fakturor/räkningar med ett stort antal kreditkort. Tjänsten ser exakt lika ut oberoende vilket kort som används. Det som däremot skiljer sig åt är kostnaden för att utnyttja Betalo. Med exempelvis kreditkort från Shell, Ikano och Preem kostar betalningen inget alls. Med andra kort är kostnaden 0,5-1,9% av summan på fakturan.

Första steget är att skapa ett konto hos Betalo och legitimera sig med Mobilt BankID alternativt BankID på fil. Därefter registreras det kreditkort som fakturorna ska betalas med varpå man kan lägga in de de olika fakturorna. Man kan betala vilka fakturor som helst men ej till Inkassobolag, Kronofogdmyndigheten, Banker eller Kreditinstitut. Denna regel finns till för att inte personer ska förlägga skulder eller lån på kreditkortet.

När man sedan bekräftar sina betalningar kommer fakturorna att betalas med kortet det datum som angivits när de registrerats. Betalningen är nu klar.

På  kommande faktura för kreditkortet går det att se samtliga fakturabetalningar som skett. Kostnaden ligger nu på kreditkortet och ska betalas enligt kreditkortets avtal.

shell mastercardVarför betala fakturor med kortet?

  • Kategorisering och överblick

När en faktura betalas via Betalo kan man även ange kategori (Ex mat, boende osv). Därmed får man snabbt en överblick över var man lägger pengarna.

Om kreditkortet används löpande i vardagen och sedan fakturor också betalas med kortet kommer man samla ihop i stort sett hela hushållets kostnader på en och samma faktura (kreditkortsfakturan). Det kan skapa en tydligare bild över hushållets månatliga utgifter.

  • Skjut upp betalning gratis

Både inkomster och utgifter kan variera kraftigt månad till månad. Detta inte minst om man inte är fast antälld utan bara har olika ströjobb. Om kostnaderna är ovanligt höga en månad går det att betala hyran, försäkringen, TV-abonnemanget m.m. med kortet. Detta eftersom man därmed får en räntefri period på 40-60 dagar. Kommande månad kanske inkomsterna är högre och kreditkortsfakturan kan betalas till sin helhet.

  • Skapa delbetalning

Många butikskedjor erbjuder delbetalning om det är dyrare produkter. Men kolla upp kostnaderna som uppkommer för detta. Det kan nämligen vara billigare att skapa en egen ”avbetalning” med hjälp av kredikortet.

Produkten beställs och kunden får en faktura. Fakturan betalas med kreditkortet via Betalo och ger kortägaren därmed minst 1 månads räntefri tid. När sedan kreditkortsfakturan kommer kan man välja att betala en mindre summa av den utnyttjade krediten. Resterande del skjuts upp till de kommande månaderna och får därmed en räntekostnad. Genom detta sätt kan man delbetala produkten under några få månader utan att någon större kostnad uppkommer.

Om produkten kostar 10.000kr och avbetalning sker under 3 månader med ett kreditkort som har ränta på 15% blir den totala kostnaden ca 250kr.

  • Få bonus

Ett flertal kort som kan användas hos Betalo har bonusfunktion. Det betyder att om man anävnder kortet ges poäng för varje betalning. Genom att använda Betalo får man därmed extra många bonuspoäng. Det kan däremot variera mellan korten om bonus ges eller inte på dessa betalningar.