Onea bygger om lånekalkylatorn

onea lånekalkylatorNär ett lån ska tecknas brukar det första steget vara att man väljer lånesumma och amorteringstid. Så har det även länge varit hos snabblåneföretaget Onea. Men detta är nu ändrat till en lösning som är relativt unik på den svenska marknaden.

Som vanligt väljs lånebeloppet först. Hos Onea går det att välja på att låna 500kr upp till 30.000kr. Det är i nästa steg som är det unika förekommer. Här väljer man nämligen hur mycket som ska återbetalas per månad. Med ett reglage kan man välja en summa som anpassas utifrån hur lånets storlek och den amorteringstid som summan får amorteras på.

Den som lånar 10.000kr kan därmed välja på en månadsinbetalning på 950kr-11200kr.

När reglaget ändras presenteras det direkt hur många månader som avbetalning måste ske. I exemplet ovan måste amortering ske med 950kr i 24 månader upp till 11200kr en månad.

Fördel eller nackdel?

Den direkta fördelen med detta sätt är att amorteringen planeras utifrån de ekonomiska förutsättningarna man har. Det viktigaste är att låntagaren klarar av att amortera på lånet varje månad och därmed inte komma efter med någon betalning.

De som har råd att betala 6000kr per månaden på ett lån kan ställa ”Månadsbetalningar” på 6000kr och sedan förändra lånebeloppet för att därigenom se hur lånet kan läggas upp för att passa detta.

Nackdelen blir vilket fokus som låntagaren har. Med traditionellt upplägg väljs först summan och sedan amorteringstid. De allra flesta väljer då amorteringstid utifrån hur snabbt man förväntar sig kunna återbetala lånet. Därmed hålls amorteringstiden nere och därmed även lånets totala kostnad.

Om man istället utgår från månadsbetalning finns risken att låntagaren väljer större lånebelopp och längre amorteringstid. Detta eftersom man fokuserar på varje enskild månadsinbetalning och inte tänker på vad det kommer kosta i sin helhet.

Om förändring är till konsumentens fördel eller inte är inte helt lätt att avgöra. Det beror nog mycket på hur låntagaren resonerar kring sitt lånande.

 

onea flexibla lån

Om Onea:

Onea.se erbjuder snabblån på 500kr-30.000kr. Återbetalningstiden är 1-24månader. Ju större belopp desto längre amorteringstid erbjuds. Exempelvis kan 500kr återbetalas på 1-4 månader medan 30.000kr går att amortera på 24 månader.

På de mindre lånen har Onea mycket konkurrenskraftiga priser. Detta om man enbart jämför deras priser mot andra snabblån. Den som lånar 1000kr en månad får betala 120kr för detta.

På de större beloppen får de däremot inte lika högt betyg. Ett lån på 30.000kr som ska återbetalas på 12 månader kostar närmare 18.000kr vilket är långt över vad man får betala hos många av dess konkurrenter. Onea.se är därmed ett företag som främst rekommenderas till de mindre lånebeloppen. Är det större belopp eller längre återbetalningstid som önskas är ofta ett privatlån ett bättre alternativ. Detta gäller även för den som har betalningsanmärkningar. Ett exempel är Good Cash som har en effektiv ränta på ca 30%. Den som lånar 30.000kr och återbetalar på ett år kommer därmed att betala ca 10.000kr vilket är 8000kr billigare än Onea. Detta trots att Good Cash har en mycket hög ränta (vilket beror på att de tillåter betalningsanmärkningar).

Som alltid är det viktigt att jämföra kreditbolagen och se vilket lån som är billigaste. Onea visar tydligt att ett företag som är billig på en slags lån inte alls behöver vara det på andra lån.

I vår recension av Onea får företaget 7/10. Detta är något som inte förändrats på grund av denna förändring.