Akelius

Uppdaterad:
  • Ränta upp till 3,5% per år
  • Välj mellan bunden eller rörlig ränta
  • Uttag i förtid är möjligt
  • 7/10
Till Akelius

akelius smårutaAkelius Spar är ett av de företag som erbjuder betydligt högre sparräntor än vad klassiska banker gör. År 2017 kunde de exempelvis erbjuda en ränta på 3,5% per år om pengarna binds i tre år. Detta är ungefär dubbelt så hög ränta mot vad bästa bank kunder erbjuda för samma bindningstid.

Det är även möjligt att välja konto med fria uttag och fria insättningar. I detta fall ges en ränta på 1,5%.

Orsaken till den högre sparräntan är att pengar som sätts in hos Akelius inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. En viss trygghet finns däremot i att Akelius är ett företag som funnits i 30 år på den svenska marknaden och erbjudit sparkonton med hög ränta under den tiden.

Risken med att placera pengar hos Akelius är alltså hela insatta beloppet kan förloras. Detta vid en företagskonkurs. Men man får även betydligt bättre ränta än hos bankerna.

akelius 35 ränta

Räntenivå

I jämförelse med andra bolag som erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti så erbjuder Akelius relativt låg ränta. År 2017 erbjöds 1,5% på ett konto med fria uttag och fria insättningar. Det går att jämföras med att Marginalen Bank (med insättningsgaranti) gav 0,85% vid samma tillfälle. Det kan tyckas att Akelius ger mycket högre ränta men skillnaden brukar vara betydligt större när kontot inte har insättningsgaranti. Ex. 4Spar gav vid samma tillfälle 6,5% på ett liknande konto.

Även om man binder pengarna (3år) så ges en relativt låg ränta. År 2017 var det 3,5%. Jämfört med 4Spar på 10%.

Högre än konton med insättningsgaranti. Betydligt lägre än andra konton utan denna garanti.

1/5

Sparkonton

År 2017 hade Akelius två sparkonton:

Räntekonto

Fria uttag och fria insättningar. Detta till en ränta på 1,5%.  Sätt in och ta ut pengar helt fritt och få högre ränta än hos bankerna. I februari 2017 erbjöd Akelius en ränta på 1,5% på detta konto. Det är en räntenivå de haft relativt länge. Den kan då jämföras mot högsta bankräntan (med insättningsgarantin) vid samma tillfälle som var på 1%.

Fasträntekonto 3 år

Pengarna sätts in på ett konto som låses under tre år. För detta fås en årlig ränta på 3,5%.  I februari 2017 erbjöds alltså en ränta på 3,5% vilket kan jämföras med bästa bank vid samma tillfälle  (med insättningsgaranti) som erbjöd 1,70%. Här går det alltså att få ca dubbelt så hög ränta, men då till högre risk.

akelius sparkonton

Även här får de sämre betyg än deras konkurrenter. Att bara erbjuda ett enda fasträntakonto är inte jättebra. De hade större flexibilitet för några år sedan men har sedan dess ändrat detta till dess nackdel.

2/5

akelius spara pengarUttag i förtid

Även om det heter Fasträntekonto och att ”pengarna är låsta” så är det inte helt riktigt. Det är möjligt att göra två kostnadsfria uttag per år från sitt fasträntkonto. Därefter är det även möjligt att göra fler uttag men då kostar det 0,5% av uttaget belopp (minst 50kr)

Hela kontot kan även sägas upp i förtid. I detta fall kostar det en viss procent av innehavet (dock lägst en viss summa). Se gällande prislista på hemsidan.

Här får de högsta betyg. Att bara behöva betala 0,5% vid uttag i förtid är extremt bra. Jämför ex med ViaSpar som tar 3% eller 300kr…

5/5

Öppna konto / Summa

Minsta insättning på Fasträntekontot är 10.000kr. På Räntekontot får hur små belopp som helst sättas in. Däremot är det krav på minst 100kr när kontot öppnas.

Som mest får en kund ha 50.000kr placerade hos Akelius. Har man flera konton räknas summan ihop så vardera kontoägare maximalt kan ha 50.000kr hos dem.

Gränsen på 50.000kr är lika hög som hos övriga företag som erbjuder dessa konton. En stor fördel är däremot att man kan sätta in småsummor och att det bara krävs 100kr för att öppna ett konto. (Jämför med 4Spar där minsta insättning är 1000kr)

5/5

Till Akelius Spar

Slutbetyg: 7/10

Betydligt sämre ränta men bättre villkor både på uttag i förtid samt insättningsgränser. Dessutom investeras dessa pengar i fastigheter medan andra företag inom denna bransch investerar i snabblån. (En bransch som vissa inte vill stödja)

akelius om

Varför erbjuder Akelius hög ränta?

Akelius Spar AB har i över 35 år erbjudit sparkonton med hög sparränta. Detta är ett sätt för företaget att få kapital till den verksamhet de bedriver. Istället för att låna pengar hela kapitalet på en bank så erbjuder de ett sparkonto som privatpersoner sätter in sina pengar på. Kapitalet används sedan för att investera i och expandera inom fastighetsbranschen.

Om man bortser från kommunala hyresvärdar är Akelius en av de största aktörerna på den svenska marknaden. Utöver Sverige har de även fastigheter i USA, England, Canada, Tyskland och Frankrike.

Generellt väljer man att investera i fastigheter som har ett stabilt kassaflöde och detta i attraktiva områden. Av deras bestånd av fastigheter ligger hela 90% inom dessa områden.

Det är dessutom inte bara insatta medel på sparkonton som används vid investering utan man kompletterar även med eget kapital och övriga lån. I snitt har man lån på fastigheterna till maximalt 60% vilket är en låg belåningsgrad som även det skapar en trygghet.

Med den investeringsprofil som företaget har skapas en låg riskprofil och ett långsiktigt ägande som gynnar hyresgästerna, aktieägarna samt de som har sina sparpengar hos företaget.

Är det tryggt att ha sparkonto hos Akelius?

Att spara pengar på ett konto som inte innefattas av statlig insättningsgaranti innebär alltid att man tar en högre risk än om man bara sparar på konton med denna garanti. Men i jämförelse med många andra konton utan insättningsgaranti så visar Akelius på en ovanligt hög säkerhet.

Investeringarna sker i fastigheter och den totala belåningsgraden övergår inte 60% vilket skapar en buffert mot fallande fastighetspris. Utöver det har man verksamhet i flera olika länder och har en verksamhet som nu varit aktiv i över 35år.

Risken man tar, med ett sparkonto hos Akelius, är att företaget går att i konkurs. I sådant fall kan man förlora de insatta medlen. Men risken beräknas som relativt liten – men den finns.

Statlig insättningsgaranti

Akelius omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att de pengar som sätts in på sparkonton hos företaget kan gå förlorade. Skulle Akelius gå i konkurs kan det innebära att sparare inte får tillbaka sina pengar eftersom de används för att betala eventuella skulder.

Akelius erbjuder betydligt högre ränta än bankerna – men har även högre risk.

Därmed bör inte en persons hela sparande vara i sparkonton hos Akelius. Den som vill spara i dessa sparformer bör se det som ett komplement i sparportföljen.

Sammanfattning

Akelius skiljer sig på många punkter mot andra företag som erbjuder sparkonton utan insättningsgarantin.

  1. De investerar i fastigheter medan deras konkurrenter främst investerar i snabblån
  2. De har betydligt lägre räntesatser
  3. Villkoren är mer fördelaktiga gällande uttag i förtid samt insättningsnivåer

Inte bäst gällande ränta  – men bra villkor!

Akelius: Betyg 7/10