Kwikspark

Uppdaterad:
 • Företagslån
 • Låna 20.000-250.000 på 6-9 månader
 • Privatlån kan vara bättre alternativ
 • Betyg 4/10
Till Kwikspark

Kwikspark är en bank som enbart vänder sig mot företag och är alltså inte en bank som privatpersoner kan vända sig till. Men likheterna mot privatlån är stora. Här krävs inte någon säkerhet och man kan göra ansökan snabbt och därmed få pengarna inom 24 timmar. Dessutom är lånebeloppen i nivå med ett klassiskt privatlån.

Men det som gör att Kwik Spark sticker ut ur mängden är att de har kort amorteringstid och höga räntor. För den som vill låna till 18% procents ränta med en amorteringstid på 6 månader kan företaget vara ett bra alternativ. Men frågan är om inte lägre ränta går att hitta på flera andra sätt.

Storlek och amorteringstid

Kwikspark erbjuder lån mellan 20.000 och 1 000.000kr. På denna punkt liknar de klassiska privatlån. När det sedan kommer till amorteringstid skiljer de sig rejält mot andra låneformer. Här är det 6 till 9 månader som gäller vilket gör att Kwiks företagslån till något av ”Företagslån med inspiration av företagslån, privatlån och sms-lån”. Det är svårt att se anledningen till att ha så kort amorteringstid. Detta inte minst med tanken på räntan (se nedan).

Återbetalning sker varje månad via faktura som skickas ut från företaget.

3/5

kwikspark reklam

 Räntesats

Då räntan sätts helt individuellt från företag till företag kan inte Kwikspark uppge någon generell räntenivå som gäller på deras lån. Men de visar ett exempel på hemsidan med (som de skriver) ”typiska avgifter”.

Här framgår det att räntesatsen är rejält hög.

Ett exempel är ett lån som tas på 100.000kr och läggs upp på 6 månader. Lånekostnaden är då 17000kr. Det innebär en ränta på 17%. Utöver detta tillkommer en avgift på 2,5% på alla nya lån (uppläggningsavgift). På ett halvår ska därmed 19500kr betalas vilket skapar en effektiv ränta på ca 36%.

Ett annat exempel är ett lån som tecknas på 150.000 och nio månader. I detta fall ska en räntekostnad på 36000kr betalas. Det motsvarar en ränta på 24%. Med uppläggningsavgiften blir det en totalkostnad på 39750kr. Översatt till effektiv ränta blir det även här över 30%.

Här får Kwikspark rejäla minuspoäng. Att jämföra effektiva räntor på lån under 1 år blir missvisande men även om man enbart tittar på nominella räntan  är det mycket hög räntesats. I många fall skulle det vara billigare att ta ett privatlån och föra över pengarna till företaget. Däremot lägger man då risken hos privatpersonen och inte företaget vilket självklart är en ökad risk. Men här ska det tilläggas att den som tecknar lånet ger en ”Personlig garanti” att lånet blir återbetalt. Där föll alltså fördelen med att det skulle vara ett företagslån med företaget som säkerhet.

Vi har även kontaktat företag och frågat om det verkligen krävs att man som person måste gå i borgen för lånet – men utan att något svar har getts.

Att de dessutom inte skriver ut räntesatsen utan skriver det som ”För varje lånad krona betalar du” gör inte saken bättre.  Procentsatsen går att hitta under ”Vanliga frågor och Svar” men borde självklart lyfts fram på ett bättre sätt. Tydlighet krävs i alla former av lån. Oavsett om man lånar ut till privatpersoner eller företag.

Fördelen är att ansökan går fort och att pengarna betalas ut snabbt. Men väger detta upp den höga räntan? Dessutom ges minus för krånglig uträkning av vad det egentligen kostar.

4/10

kwikspark ränta

Besök Kwikspark

Ta lån på Kwikspark

En ansökan till Kwikspark tar ca 10 minuter och är mycket enkel att genomföra.  Första steget är att ange hur mycket som behöver lånas, kontaktuppgifter, vad pengarna ska användas till samt vilket företag det är som ska låna. Därefter lämnas uppgifter kring företaget och dess ekonomi. Tredje steget bestå av att uppge personuppgifter på den person som gör själva ansökan och slutligen bankuppgifter som pengarna ska överföras till.

Räkna med att det sedan tar en arbetsdag att få ansökan bearbetad.

Blir ansökan godkänd får man sedan pengarna utbetalda till sitt konto inom 24 timmar.

Har man frågor under låneansökan (eller i allmänhet) kan företaget kontaktas via telefon eller formulär på hemsidan. Någon mailadress uppges inte. Att man därutöver både behöver uppge företagsnamn , fullt namn och telefonnummer för att få kontakt med företaget är inte till dess fördel. Man måste kunna fråga frågor utan att behöva ge ut alla sina kontaktuppgifter.

3/5

Krav

 • Verksamheten måste varit aktiv i minst två år
 • Omsättningen måste vara minst 750.000kr
 • Alla bolagsägare måste ha sitt säte i Sverige
 • Ett speciellt företagskonto måste vara öppnat så att kassaflödet tydligt går att läsa av
 • Företaget måste ha en adress
 • Information om kreditupplysning sker finns inte. Inte heller om lån får tas med betalningsanmärkning eller inte.
 • Du ger personlig garanti att lånet blir återbetalt

Kassaflöde – Utöver kreditvärdighet väljer även Kwikspark att se till kassaflödet för att avgöra om företaget klarar av att betala tillbaka lånet eller inte.

3/5

kwikspark krav

Personlig Säkerhet

En sak som skiljer företagslån åt är om det krävs Personlig Säkerhet eller inte.

 

Slutbetyg: 4 Trots allt fyller låneföretaget ett hål på lånemarknaden. Enkla och snabba företagslån

Sammanfattning

Sammanfattning:

Grundidén med Kwikspark är god. Att underlätta för företag att få snabba mindre lån. Detta likt privatlån finns för privatpersoner. Man kan ansöka snabbt och få pengarna snabbt. Men där slutar likheterna med privatlånen. Här är det korta amorteringstider och mycket höga räntor. Att i medel betala 18% i ränta på 6 månader är högt. Det motsvarar en ränta på 36% på ett år. Att hitta lån med lägre ränta än så bör inte vara speciellt svårt. Förutsatt att man har ekonomin relativt i balans. Har man det inte kanske inte ett lån med hög ränta i alla fall är rätt väg att gå.

Slutbetyg: 4 Trots allt fyller låneföretaget ett hål på lånemarknaden. Enkla och snabba företagslån

Besök Kwikspark
Kwikspark: Betyg 4/10