Lån & Spar Bank Billån

Uppdaterad:
  • Billån utan kontantinsats
  • Snittränta på ca 4 %
  • Alltid hjälp via handläggare
  • Betyg 7/10
Till Lån & Spar Bank Billån

Lån & Spar Bank har länge haft ett fokus på medlemsorganisationer och arbetat med medlemslån men numera satsar de även på andra lån som rena privatlån och billån. För två år sedan lanserade banken möjligheten att signera lån digitalt och generellt satsar de på digitala och förenklade processer tillsammans med personlig rådgivning.

lån o spar billånet

Storlek och amorteringstid

lån o spar reklamLån & Spar Bank erbjuder billån på summor mellan 50.000kr och 500.000kr. Om ni vill låna mer än 350.000kr så krävs en medsökande för lånet.

Speciellt med ett billån hos Lån & Spar Bank är att du kan låna upp till 100% av bilköpet och därmed slippa kontantinsats.

Amorteringstiden är mellan 2 och 12 år och dessutom inte låst vilket innebär att du alltid kan betala tillbaka lånet snabbare. Det innebär att en lånetid på exempelvis 1 år är möjlig även om det inte står uttalat i villkoren.

Du lägger upp ett annuitetslån när du lånar för din bil hos Lån & Spar Bank vilket innebär att budgetering av kostnaden är enkel och tydlig. Du betalar alltså samma kostnad för lånet varje månad under hela lånetiden.

4/5

Besök Lån & Spar

Räntesats

Snitträntan för billån ligger på 4,40% och kan variera från 3% upp till 11,25% utifrån din ekonomiska situation. Varje låneansökan innefattar en kreditprövning som är individuell vilket gör att din slutliga ränta kan komma att avvika från snitträntan.
Räntan bör jämföras med billån hos andra aktörer och Sevenday Billån har ett räntespann på 2,95% till 5,95. IKANO Bank erbjuder ett billån med fast ränta på 4,95%.

Räntan för billån hos Lån & Spar Bank ligger i snitt på 0,75% mindre än deras privatlån (4,40% jämfört med 5,15%) men när vi jämför med andra aktörer som erbjuder lån med bil som säkerhet så står de sig inte lika starkt längre.

Förutom räntekostnaden så får du betala en aviavgift på 35kr per faktura och en uppläggningsavgift på 495kr vilket är ganska mycket extra kostnader.
Sammanfattningsvis så har Lån & Spar Bank ett bra billån som kan täcka hela bilköpet utan kontantinsats men betyget dras ned både av det stora spannet i ränta där du kan få allt från 3% till 11,25% samt av den höga uppläggningsavgiften och aviavgiften.

Kapitalkostnad:

Det finns inget tydligt exempel när du gör låneansökan på vad ditt lån kommer att kosta. Det finns ett exempel på månadskostnad för den lånenivå som du väljer men där skulle vi gärna se en tydlig presentation av kapitalkostnad (hela lånets kostnad över lånetiden)
Ett exempel visas på hemsidan men det redovisar kostnader för en ”snitträntekund” med ett lån på 200.000kr och 10 års återbetalningstid vilket inte säger något om det lån som du själv funderar på att ta.

7/10

Ta lån hos Lån & Spar Bank

När du är inne på Lån & Spar Banks hemsida så kan du fylla i en låneansökan digitalt och efter det invänta ett låneerbjudande. Om du får beviljat att låna så kommer du bli kontaktad av en personlig rådgivare för genomgång av lånet. Du kan också ansöka om att flytta över befintliga billån till Lån & Spar Bank om du därmed kan sänka räntan på dem och minska dina lånekostnader.

lån o spar billåneansökan

Vi ser det som positivt när möjligheten till personlig rådgivning finns när man tecknar ett lån. Däremot så bör den kontakten vara valbar eftersom en del kunder inte vill ha en personlig kontakt och själva har bra koll på vad de ska låna och varför.
En annan sak som förvånar är att privatlånet som har högre snittränta och är utan säkerheter sköts helt digitalt samtidigt som billån sköts genom en rådgivare.

lån o spar billån

Vid ansökan om lån så görs alltid en individuell kreditbedömning och en kreditupplysning.

När du blir beviljad lån så kommer du att få skriva under ett kreditavtal med hjälp av Bank Id. Lån & Spar Bank öppnar då vad de kallar för ett servicekonto åt dig där pengarna sen betalas ut. Även för billånet så kan processen gå fort från ansökan till utbetalning men du måste bli kontokund hos banken och får alltid pengarna utbetalda till det kontot.

Du kan inte betala lånet via autogiro från din vanliga bank. Istället så föreslår Lån & Spar Bank att du sätter upp en stående överföring från din bank till ditt servicekonto där kostnaden för lånet kommer att dras varje månad.

3/5

Krav

1 Personen ska ha fyllt minst 18 år

2 Årsinkomsten ska totalt för hushållet vara på minst 250.000 kr

3 Låntagaren ska ha en tillsvidareanställning

4 Låntagaren får inte ha någon skuld hos kronofogden eller några betalningsanmärkningar

4/5

 

Övrigt

lån o spar låneskydd

När du tecknar ett billån så ingår ett låneskydd vid dödsfall utan extra kostnad men om du vill ha ett låneskydd för omkostnader så kostar det 7% av amortering och räntekostnad.

Sammanfattning

Det är en enkel och i stort sett digital process att ta ett billån hos Lån & Spar Bank och du kan låna till hela bilköpet utan en kontantinsats. Tyvärr är det otydligt vad ditt billån kommer att kosta då räntan kan variera från 3% upp till 11,25% även om snitträntan är ganska låg i jämförelse, 4,40%. Det är en klar nackdel att du måste öppna konto hos Lån & Spar Bank för att få låna av dem och att du inte kan sätta upp ett autogiro från din vanliga bank till det så kallade servicekontot.
Sammantaget känns det som att en låntagare med god ekonomi kan få ett bra erbjudande som billånekund här. De med ansträngd ekonomi blir kanske inte ens beviljad lån.

Lån & Spar Bank Billån: Betyg 7.4/10