Snabbfinans

Uppdaterad:
  • Låna 1000-25.000kr
  • Flexibel amorteringstid i 2-24 månader
  • Både snabblån och kontokredit
  • Betyg 6/10
Till Snabbfinans

Snabbfinans erbjuder två låneformer, snabblån (som denna recension fokuserar på) samt kontokredit. Dess namn visar på att det är snabba lån som förmedlas. Det är dess fördel.

Nackdelarna sitter i kostnaden – som är högre än hos konkurrenterna. Utöver det är de sämre än konkurrenterna på många andra punkter.

Summa och amorteringstid

Lägsta summan som kan lånas hos Snabbfinans är 1000kr. Som ny kund man maximalt låna 25.000. Återkommande kunder kan som mest låna 40.000kr. Detta då förutsatt att de får högsta kreditlimit från företaget. Här kan en viss kritik vändas mot Snabbfinans då snabblån innebär höga räntor och enbart ska användas på mindre summor. Det blir helt enkelt för dyrt på de större lånebeloppen.

Snabbfinans är mycket flexibel gällande hur lång tid lånesumman ska betalas tillbaka på. Ett lån på 1000kr kan exempelvis betalas tillbaka på 1-6 månader. Självklart blir kostnaden för lånet högre om amorteringstiden är längre men det skapar i alla fall flexibla lösningar för låntagaren.

Ju större belopp desto längre valbar amorteringstid erbjuds.

4/5

snabbfinans tryggt smslån

Ränta

Redan på första sidan hos Snabbfinans.se finns en tydlig tabell gällande lånekostnad för de olika lånen samt vilken effektiv ränta dessa har. Ju kortare lån och ju mindre summa desto högre effektiv ränta. Men precis som de visar på hemsidan blir det missvisande att titta på den effektiva ränta. Då är det enklare och tydligare att fokusera på den kostnad som blir vid lånet.

På vissa lån blir därmed kostnaden mycket hög. Detta gäller då främst lån på längre amorteringstid oavsett summa.

Ex:

Lån på 2000kr och amorteringstid 2 månader:

Kostnaden blir 545 kr är på medelhög nivå för snabblån

Lån på 2000kr och amorteringstid 6 månader:

Kostnaden blir 10 595  kr. Därmed betalas drygt halva beloppet på lånet som ränta.  De som behöver ta snabblån har oftast ingen buffert och behöver därmed hålla nere kostnaderna. Det betyder att (om de nödvändigtvis vill ta lån på Snabbfinans) enbart ska hålla sig till lån på någon tusenlapp och betala dessa på 1-2 månader. I annat fall blir skillnaden mycket stor i kostnad mot de billigare snabblånen.

Billigare med årslån – privatlån

Ett lån tas på 20 000 kr med en amorteringstid på sex månader. Den totala kostnaden blir då 10 595  kr.  Den som istället tar lånet på Good Cash får betala ca ungefär 1500 kr om lånet återbetalas på 6 månader. I detta fall är visserligen amorteringstiden 12 månader och det krävs att man betalar lånet i förtid. Men även om man väljer amorteringstiden 12 månader blir kostnaden enbart ca 3000 kr. Det är alltså MYCKET stor skillnad.

Snabblån bör enbart tecknas på små belopp och under kortare tidsintervaller. I annat fall är årslån är betydligt bättre.  Tydligheten kring kostnaderna håller ändå uppe betyget

5/10

 

Ta lån på Snabbfinans

snabbfinans reklamBörja alltid med att välja summa som ska lånas samt önskad tid för amortering. Detta för att direkt se hur stort lånet blir. Detta presenteras nämligen direkt när dessa uppgifter ges. I jämförelse mot andra snabblåneföretag har däremot Snabbfinans mindre information vilket är lite dåligt. Det som presenteras med tydlighet är lånets totala kostnad, hur mycket som ska betalas tillbaka och förfallodatum på de olika fakturor som skickas ut. I detta sammanhang borde även ränta och effektiv ränta presenteras.

Andra steget är att fylla i personnummer och mobiltelefonnummer och att klicka på ”Ansök Nu”. I nästa steg får mer personuppgifter lämnas, bankuppgifter och identifiering.

Identifiering sker via Instantor eller att låntagaren har ett personkonto på banken Nordea. Det är även möjligt att identifiera sig via en verifikationskod som skickas ut till folkbokföringsadressen.

Svar ges sen inom någon timme. Hur lång tid det tar innan pengarna sätts in på låntagarens konto framgår inte tydligt på hemsidan.

3/5

Besök Snabbfinans

Krav

Grundläggande krav som Snabbfinans ställer på sina låntagare är att:

  • De ska vara minst 20 år
  • De ska varit folkbokförda i landet i minst tre år2
  • De får inte ha några betalningsanmärkningar
  • De måste ha en taxerad inkomst på minst 150.000kr
  • De får inte ha några andra lån hos Snabbfinans

Vid varje lån genomförs även en kreditupplysning. Uppgifterna på denna kreditupplysning samt de uppgifter som låntagaren uppger är det som tillsammans avgör om lånet kommer beviljas eller inte.

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Ja. Det kreditupplysningsföretag som används är Bisnode

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Nej

2/5

Slutbetyg 6

Besök Snabbfinans

Sammanfattning

Sammanfattning

Snabbfinans erbjuder flexibla lösningar gällande snabblån. Det är ett stort spann på lånebeloppen som återbetalas på 2-24 månader. Grundtanken är bra då det skapar valfrihet hos kunden. Men samtidigt skapar detta även stora kostnader. Om man jämför kostnaderna på de lån som läggs upp på flera månader är det betydligt dyrare än hos många konkurrenter. Detsamma gäller lånen på större belopp. Företaget kan enbart rekommenderas för de minsta beloppen på de kortaste återbetalningstiderna.

Snabbfinans: Betyg 6/10