Twino

twino storrutaTWINO ÄR FÖR TILLFÄLLET INTE LÄNGRE AKTIV PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN

TWINO är en relativt ny p2p-aktör med bakgrund i Lettland och är en verksamhet som är till gagn för både investerare och låntagare. Med hjälp av den här tjänsten kan den som vill investera sina pengar göra det i form av att låna ut dem till andra – och avkastningen som TWINO lovar till långivarna är imponerande.

TWINO lanserades i tidiga 2015 och är fortfarande ganska begränsat geografiskt sett. Lånar du ut pengar via den här tjänsten kommer du att göra det till danskar, polacker och georgier. Eftersom det ännu är ett relativt ungt företag kan det här dock komma att ändras så småningom. TWINO ägs och leds av FINABAY, ett internationellt företag med inriktning på finans som har själva lånat ut pengar sedan 2009.

TWINO hävdar att de kan ge investerare en årlig avkastning på 10 procent, samtidigt som de skyddar investerarnas pengar genom deras så kallade BuyBack Guarantee program. Men håller den lettiska tjänsten vad den lovar? Längre ner i texten kommer en del statistik att presenteras.

Besök Twino

TWINO ÄR FÖR TILLFÄLLET INTE LÄNGRE AKTIV PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN

Hur blir man en investerare och hur går processen till?

Att låna ut pengar via TWINO behöver inte vara särskilt svårt. Det första man gör är att registrera sig genom att helt enkelt fylla i en blankett på hemsidan. Blanketten är inget speciellt, och det är främst vanliga kontaktuppgifter som efterfrågas.

När man har fyllt i dessa behöver man dock ladda upp en kopia av sitt pass eller nationella ID-kort. TWINO är nämligen lagbundna till att identifiera alla som öppnar ett TWINO-konto, detta på grund av lagar som har införts för att motverka pengatvätt.

När du har verifierat din identitet kommer du att motta information som berättar hur du för över pengar till TWINO-kontot. Nu genomför du helt enkelt en transaktion som motsvarar den summan du har planerat att lägga ut. När transaktionen är klar kan du genast börja investera. TWINO själva rekommenderar att man sprider ut pengarna genom att investera lite lägre summor i flera lån istället för hela summan på endast ett lån. På det här viset minskar man risken och håller samtidigt möjligheten att få en ännu större avkastning öppen.

När pengarna är investerade kommer förhoppningsvis också en vinst. Så fort som låntagaren börjar betala tillbaka sitt lån så kommer det att föras över till dig som investerare (både den initiala summan samt ränta på den). Pengarna som kommer in kan du bevaka genom din profil på Twino.eu.

För att öppna ett konto hos TWINO måste man vara minst 18 år gammal och inneha ett bankkonto utfärdat inom den Europeiska Unionen.

Bra att veta: TWINO tar inte ut några direkta avgifter från investerarna. Det TWINO tjänar pengar på är skillnaden mellan räntan de ger låntagarna och avkastningen de erbjuder långivarna.

TWINO ÄR FÖR TILLFÄLLET INTE LÄNGRE AKTIV PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN

Auto Invest

En populär funktion hos den här tjänsten är deras Auto Invest. Auto Invest är förmodligen det snabbaste sättet för en investerare att placera sina pengar. Funktionen fungerar på det sättet att den automatiskt verkställer en investeringsplan skräddarsydd efter dina önskemål. När du har preciserat kriterierna som funktionen utgår ifrån, kommer den börja investera utan att du behöver lyfta ett finger. Låter det krånligt? Här kommer ett exempel:

Ponera att du har genomfört en transaktion på 10 000 kronor till ditt TWINOkonto som du vill investera med hjälp av Auto Invest. Du väljer nu en bestämd summa som du vill att funktionen ska investera åt dig (i det här fallet 10 000 kronor). När du har gjort det väljer du sedan en maximal summa som ska investeras per enskilt lån. I det här exemplet räknar vi med 500 kronor. Sedan väljer du en ränta för presumtiva lån – i det här fallet säger vi 10 – 15 procent.

Sidan kommer då att se ut ungefär så här (sidan finns inte på svenska, endast lettiska och engelska):

Total amount of investment in portfolio:SEK 1000
Maximum investment per single loan:SEK 50
Interest rate:10% – 15%
Remaining term:10 – 12 mon.
Reinvesting:Yes

 

Du kan nu också välja att sätta en särskild återbetalningstid. Till exempel kan du tala om för Auto Invest att bara välja lån som beräknas vara återbetalda inom 10 till 12 månader. Glöm också inte att välja om du vill att funktionen ska återinvestera pengarna automatiskt när lånet är betalt.

Formuläret för Auto Invest och verktyget finns tillgängligt hela tiden om du skulle vilja ändra något eller bara säkerställa att investeringarna sker efter kriterierna. Du kan också välja att när som helst avbryta den automatiska investeringen, eller investera själv utöver den.

Vilken avkastning kan man räkna med?

Ränta kallas den procentsats som används för att beräkna investerarens kompensation för varje månad (dock pratar man ändå i huvudsak om ränta årligen). På TWINOS hemsida kan man hitta att den årliga avkastningen ligger kring 10%

Fördelar med tjänsten

En stor fördel och trygghet för investeraren som inte har tagits upp så mycket tidigare i texten är återköpsgarantin de utlovar. Återköpsgarantin gäller dock bara på lån med hög rating (A+). Lån med hög rating kommer de alltså att köpa tillbaka om låntagaren är över 60 dagar sen med sina avbetalningar. Det här inkluderar till och med räntan på lånet.

Lån med en sådan hög rating har vanligtvis räntor som ligger mellan 12 – 14 procent, och det verkar alltså som att TWINO möjliggör höga räntor till en förvånansvärt låg risk för den som vill investera.

En annan fördel är att pengarna redan är utbetalade till låntagaren genom TWINOS samarbetspartner FINABAY, så problemet med ett så kallat cash-drag (att du kan få behöva vänta tills alla pengar är på rätt ställen) kommer inte att uppstå. Du börjar alltså tjäna pengar på ränta dag ett.

Sammantaget är TWINO en tjänst värd att kolla in den som söker nya investeringsmöjligheter.

Besök Twino

TWINO ÄR FÖR TILLFÄLLET INTE LÄNGRE AKTIV PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN