Stor skillnad på räntesatserna på kreditkorten

Bild räntaDet skiljer stort gällande vilken ränta som de olika kreditkorten i Sverige har. Det visade en undersökning som tidnigen Privata Affärer genomförde under sommaren 2016 och som presenterades i nummer 08/2016. Bland de svenska kreditkorten var den lägsta ränta som gick att få ca 10% medan den högsta kring 25%. Det lönar sig alltså att jämföra räntorna på korten – och då framförallt den effektiva ränta.

När Privata Affärer undersökte räntesatsen på 100 svenska kreditkort kom Swedbanks MasterCard på en första plats. Kortet har en nominell ränta på 10,45% och en effektiv ränta på 10,74%. Orsaken att den effektiva räntan är något högre än den nominella handlar om en årsavgift på 195kr. Däremot tillkommer det inte några aviavgifter om kortägaren beslutar sig för att delbetala sin skuld. Något som gör att den nominella och den effektiva räntan är väldigt nära varandra.

Ser man enbart på den nominella räntan är däremot inte Swedbank bäst. Nordea har korten Gold MasterCard och Premium MasterCard med bägge 8,55% i ränta. Även Handelsbanken Allkort låg under Swedbank med sina 10,10%. Men årsavgifter och aviavgifter gör att den effektiva ränta går upp – och det en hel del.

Nordea Premium (som hade lägst nominell ränta i undersökningen)har bland annat en årsavgift på 600kr vilket gör att den effektiva räntan landar på 12,99%.

Den största skillnaden hittas hos Collector EasyCard MasterCard. Detta med en nominell ränta på 19% (vilket redan där är högt) och en effektiv ränta på 25,95%.

swedbank kreditkort storrutaBäst och sämst

De tre bästa kreditkorten utifrån räntesynpunkt var Swedbank Kreditkort, Sparbankens kreditkort samt Ica Bankens MasterCard Plus.

De tre sämsta korten var Bauhauskortet (26,3%), Collector EasyCard MasterCard (25,95%) samt Nazarkortet (25,63%)

Sett över branscher är det bilbranschen som erbjuder de sämsta villkoren. Den genomsnittliga räntesatsen var 20,2% och ett stort antal av korten hade ränta kring eller över 20%. Men det var inte bara bilbranschen som fick en viss kritik utan även resebranschen. Den sistnämnda branschen utifrån ett marknadsföringsperspektiv.

Ett av de resebolag som erbjuder kreditkort är Ticket. De marknadsför sina resor med ”räntefri avkoppling”. Det kan uppfattas som att man kan få betala av sin resa utan räntor och avgifter. Men det är enbart räntorna man slipper. I det finstilta framkommer att denna avbetalningsform medför en uppläggningsavgift på 295kr samt en aviavgift på 35kr/mån. Den som inte hinner betala av hela resan innan den räntefria tiden är förbi får även betala en ränta kring 20%.

Med fokus på ränta – eller bonus

De som flera gånger per år kommer att utnyttja möjligheten att skjuta upp betalningen på kortet, och därmed få räntekostnad, bör primärt titta på kortens olika räntenivåer för att se vilket kort som passar bäst. Men att enbart titta på räntesatsen är inte alltid mest ekonomiskt.

Ett ex:

En person använder sitt kreditkort till vardagliga inköp varje månad. Detta till en summa av 10.000kr, varav 5000kr är mat. Personen väljer under året att utnyttja en genomsnittlig kredit (efter räntefri period) på 3000kr.

Med en ränta på 15% skulle den årliga kostnaden för detta vara 450kr i räntekostnad.

ICA Kreditkort – Ger 1% i bonus på alla inköp på ICA vilket ger en återbäring på 50kr per månad. Återbäringen på 600kr är alltså större än räntekostnaden.

Coop Med Mera Mer – Ger 0,5% på alla inköp överallt och 2% på Coop. Det ger en bonus på 25kr + 100kr (om maten handlas på Coop). Årlig bonus på 1500kr.

Re:member More – Ger 1% på samtliga inköp vilket betyder en månadsbonus på 100kr och en årlig bonus på 1200kr.

Även om den genomsnittliga krediten som utnyttjas skulle vara 5000kr varje månad så väger bonusen ofta upp räntekostnaden. I detta fall skulle kostnaden blivit 750kr per år vid en ränta på 15%.