Trender – Antalet kontokrediter ökar och bolånen pressas

En av de starkaste trenderna, under första halvåret 2018, har varit att antalet kontokrediter ökat rejält. Dessutom har redan befintliga krediter ändrats något för att anpassas till lagen för högkostnadskrediter. Utöver det har ett flertal aktörer börjat slagits om bolånekunderna.

Även om låntagarna kanske inte reflekterar över det så ändras lånemarknaden ganska fort över tid. Det kan handla om nya låneformer, ”räntekrig” eller lagar som reglerar hur kreditgivning får gå till. Under första halvåret 2018 har det hänt en hel del, både inom små och stora lån.

Fler kontokrediter

De flesta recensioner som publicerats på Sverigekontanter under 2018 har varit om kontokrediter. Detta både för att flera kreditgivare lanserat denna kreditform samt att vissa konverterat sina snabblån till just kontokredit.

För bara något år sedan var kontokredit något som enbart gick att teckna hos bankerna. En kredit som då automatiskt utnyttjades om kontot var tomt och en betalning försökte genomföras. Sedan började snabblåneföretag skapa relativt dyra kontokrediter och därefter kom även privatlåneföretag med låneformen.

Ett exempel är Komplett Bank som recenserades i somras och fick mycket gott betyg. Detta mycket tack vare att de är en av de få kreditgivarna som erbjuder kontokrediter enbart till kredittagare med relativt god ekonomi. Därmed kan de även erbjuda betydligt lägre ränta än många av dess konkurrenter.

komplettbank log

Billigare kontokrediter

Inom kontokrediterna går det även att se en sänkning av räntan. Detta åtminstone bland de kontokrediter som vänder sig mot personer med svag ekonomi och/eller betalningsanmärkning.

Tidigare var det vanligt med månadsränta kring 8-10 % vilket innebär en årsränta på över 100 %. Med de nya lagarna (fr. sep 2018) kring högkostnadskrediter får inte långivare erbjuda högre nominell årsränta än ca 40 %.

Under våren gick det att se att vissa kreditgivare anpassade sina räntor till den kommande nya lagen. Detta genom att ha räntor kring 30-39 %. Det är fortfarande höga räntor som skapar höga kostnader – men ändå långt under tidigare räntor på över 100 %.

monetti flexlån reklam

”Krig” på bolånemarknaden

Ännu en trend är det ”krig” som uppstått på bolånemarknaden. När Enkla erbjöd bolån för enbart 0,95 % i ränta var det flera tusen personer som hörde av sig till dem – första dygnet. Men de är inte ensamma om att erbjuda riktigt låga bolåneräntor som därmed tydligt kan konkurrera mot storbankerna.

Bland utmanarna hittas både Avanza och Nordnet som bägge siktar sig på låntagare med relativt låg belåningsgrad. Tack vare det kan de erbjuda lägre rörlig ränta än de flesta andra banker. En annan bank som gav sig in i kriget var Danske Bank.

Det är ett välkommet krig som sammanfattas i en krönika av chefredaktören på Privata Affärer med ”Äntligen är bolånekriget här”. Men som han, och många andra, påpekar gäller det att ha koll på villkoren. Ett exempel är just Enkla som inte kan tecknas av de som vill teckna ett bolån för första gången. De tar nämligen enbart över befintliga bolån. Dessutom är det inte en bank utan ett bostadskreditsinstitut vilket innebär något andra regler.