Låneförmedlaren Advisa har i en annons hos Expressen presenterat ett antal tips till dig som ska låna pengar. Som jämförare på den svenska lånemarknaden vill vi gärna gå igenom tipsen och presentera vår syn på saken.
Först kan vi kort nämna något om Advisa för att sen diskutera deras olika lånetips.
Advisa är en låneförmedlare som funnits länge på den svenska marknaden. De grundades 2011 och har hjälpt fler än 250.000 kunder att omförhandla eller ta nya lån. Du kan läsa vår recension om Advisa här.
Vi samarbetar med Advisa och anser att de är en bra låneförmedlare. Idag samarbetar Advisa med 39 banker och långivare vilket skapar förutsättningar för att få många intressanta erbjudanden och ett bra lån. De har så många långivare att du bör kunna få ett starkt och individanpassat erbjudande när du söker lån hos dem.
Trots att de har många långivare i sitt utbud rekommenderar vi att du också söker lån hos en nischaktör som passar din privatekonomi. Anledningen är att när du ansöker om lån via en förmedlare går du genom deras flöde av kunder och bankerna och långivarnas ”grupp av kunder från den låneförmedlaren”. Om du kontaktar en nischad aktör direkt som fokuserar på att hjälpa låntagare inom din kategori kan det vara så att du får ett bra erbjudande den vägen.
För att underlätta tar vi fram tre exempel på långivare som har en tydlig position på marknaden och söker efter en viss kundgrupp.
Ska du ansöka om lån, pröva gärna både Advisa och den här aktören på samma gång.
Advisa presenterar sju tips till dig som ska låna pengar. Här går vi igenom de tipsen och tar jämförarhatten på oss:
-Ett bra tips och här kan man i princip inte vara för omständig. Jämför gärna flera aktörer. Fördelen med en låneförmedlare är att de ger dig upp till 39 låneerbjudanden med endast en UC, alltså kreditupplysning. Om du inte ansöker om lån så ofta kan du kosta på dig ytterligare en UC slagning och jämföra direkt med en nischad aktör också.
– I stora drag är det här ett bra råd. Med ett större lån istället för flera små kan du få färre fasta avgifter och aviavgifter och en enda amortering att hålla koll på varje månad. Det betyder inte att du alltid ska sikta på ett enda stort lån. Fundera på vad som passar bäst för er privatekonomi och förändra lånesituationen därefter.
– Ett bra råd från Advisa. Med tanke på att räntan på bankkontot idag är mycket låg kan du tjäna en hel del på att betala av skulder istället för att spara pengar på banken. Får du en skatteåterbäring som exempel eller säljer några gamla cyklar är en extra amortering troligen en av de bättre investeringarna du kan göra.
-Använd kreditkort sparsamt får vi höra som råd. Med tanke på att en del kreditkort ger cashback och bonus du kan ta ut samt att en del ger fondandelar och liknande behöver kreditkort inte vara något dåligt. Om du kan betala av innan den räntefria tiden löper ut ser vi ingen nackdel utan snarare fördelar med kreditkort framför betalkort.
Preem MasterCard är ett gratis kreditkort, alltså utan fast avgift, med 0,5% bonus på alla köp och upp till 56 räntefria dagar.
-Om du har en medsökande på lånet har ni tillsammans ofta en starkare ekonomi än du själv har och kan därmed få bättre lånevillkor. Det är sant men ni har också ett gemensamt ansvar att betala lånet. Att ansöka om lån ihop med en vän skulle vi säga är en dålig idé. Om ni blir ovänner i framtiden finns risk att lånet blir ett problem. Om du inte skulle betala av lånet i tid drar du med din vän i fallet och det riskerar att påverak er vänskap.
-Helt rätt att försöka undvika extra avgifter med hjälp av autogiro eller e-faktura. Kom också ihåg att en lite högre ränta är bättre än fasta avgifter eftersom du får göra skatteavdrag på räntekostnader men inte på avgifter.
-Här är vi överens! Sätt av en stund, exempelvis i början på varje nytt år, och jämför och omförhandla privatlån, kreditkort, försäkringar, sparande, abonnemang och elavtal. Alla de här branscherna är under hård konkurrens där priserna pressas hela tiden. Det som var bra igår behöver inte vara bra imorgon.