Här presenteras alla vanligare bensinkort. Välj först och främst bensinkort utifrån var du främst kommer att tanka.
Brukar det variera var du tankar rekommenderas exempelvis Everydaycard som ger 1 % på drivmedel – oavsett var tankning sker.
Få rabatt på drivmedel, när du tvättar bilen eller köper en kaffe. Dessutom bonus på alla inköp oavsett var de sker.
Även fördelaktiga försäkringar.
Rabatter & Bonus
Försäkringar
Reseförsäkring, Tanka-fel-försäkring, Självriskskydd vid bärgning och assistans, Förlust av bilnyckel
Nackdel
Få var sjätte biltvätt och var sjätte kopp kaffe gratis. Detta utöver lägre bensinpris och bonus när kreditkortet används i vardagen. Ett gratis bensinkort med generösa bonusar och rabatter.
Rabatter & Bonus
Försäkringar
Reseförsäkring
Nackdel
Everyday Card ger 1 % i bonus oavsett vilken bensinstation du tankar på. Dessutom alltid 1 % hos alla matvarubutiker. Hög bonus på de två stora utgiftsposterna i ett hushåll. Resterande inköp ger 0,5-1 %.
Att kortet har fler försäkringar än bensinkedjornas kreditkort är ett ytterligare plus.
Rabatter & Bonus
Försäkringar
Reseförsäkring, Självriskskydd för bärgning och assistans, Allrisk för hushållsmaskiner och hemelektronik, Leveransförsäkring vid onlineköp.
Nackdel
Med bensinkortet från Circle K får du 15 öre rabatt på drivmedel – förutsatt att du tankar på bemannad station.
Dessutom ges 0,3 % i bonus var än inköp sker med kreditkortet. (Ej hos andra bensinbolag). Tankar du mer än 1000 liter per år höjs bonusen till 1 %.
För de som inte tankar 1000 liter är Circle K ett ”svagt” bensinkort. Det finns andra som ger bättre rabatter och mer försäkringar.
Rabatter & Bonus
Försäkringar
Reseförsäkring, Tanka-Fel-Försäkring
Nackdel
Preems kreditkort ger hög rabatt på bemannade stationer (25 öre) och obemannade stationer (10 öre). Dessutom ges erbjudanden i butiken samt 0,5 % oavsett var och när kortet används i vardagen.
Rabatter & Bonus
Försäkringar
Reseförsäkring, Tanka-Fel-Försäkring
Nackdel
Ett bensinkort, även kallat tankkort, är kreditkort som ges ut av bensinstationerna i Sverige. Denna typ av kreditkort är, som namnet avslöjar, utformat för att ge dig som tankar med kortet rabatt, bonusar och andra förmåner. Exempelvis så ger Shell, OKQ8 och Preem ut sina egna bensinkort.
Nedan diskuterar vi för- och nackdelar med tankkort samt vad du bör tänka på när du jämför och ansöker om ditt valda kort.
Fördelarna med att inneha ett kreditkort för drivmedel är många. Dels så är bensinkort i regel helt gratis, det vill säga att kortet inte har några fasta avgifter såsom årsavgift eller administrationsavgift.
Vidare så har alla som äger en bil, användning för ett bensinkort. Det finns inga direkt nackdelar med att äga ett kreditkort av denna typ då man ser till att använda sitt kort på ett smart sätt. Använder man tankkortet på rätt sätt så kommer man i längden spara mycket pengar när man tankar utan att behöva betala några avgifter för att uppnå detta.
Då bensinkort är kreditkort så kan du självklart handla på kredit. Kreditgränsen varierar från kort till kort och är dessutom högst individuell. En person med god ekonomi kan få ett kreditutrymme om 100 000 kr medan en person med en något sämre ekonomi endast får 50 000 kr. Kreditgränsen ligger idag i regel på 150 000 kronor för bensinkort.
Ytterligare så kommer alla tankkort med räntefria dagar, vanligtvis mellan 45 till 60 dagar. Dessa kan användas då man inte kan betala sin kreditfaktura och på så sätt skjuta upp betalningen 1-2 månader, beroende på behov.
Ett bensinkort vore ingenting utan sin drivmedelsrabatt. Alla tankkort, kommer självfallet, med rabatt bensin. Har man exempelvis ett kort från Shell så får man alltid 15 öre rabatt per liter som tankas hos Shell. Ett tankkort ger aldrig rabatt då man tankar hos en konkurrent till den bensinstation som man har ett kort ifrån.
Rabatten kan sedan betalas ut på olika sätt. Vanligt är att rabatten dras av direkt då du tankar och sedan sätts in på ditt kort igen. I andra fall betalas rabatten ut i form av en bonuscheck vilket leder oss in på Cashback på bensinkort.
Cashback, innebär som namnet indikerar, att man får pengar tillbaka på sina köp. Alla stora drivmedelskort har idag cashback som ger en viss procent tillbaka på alla köp som görs med kortet. Du får alltså inte enbart poäng då du tankar eller handlar på macken. Det ges även cashback på ställen såsom ICA, Elgiganten, H&M, ja, överallt i princip.
Kollar vi exempelvis på OKQ8’s kreditkort så ger detta 0,5% tillbaka på alla köp, förutom de som sker hos en konkurrerande bensinstation. Denna cashback betalas sedan ut en gång per kvartal som en bonuscheck.
Checken kan sedan växlas in mot produkter eller kontanter hos OKQ8. Som vi nämnde så varierar det dock hur cashback betalas ut. Vissa kortutgivare betalar helt enkelt ut cashbacken direkt till kortet.
Ytterligare en fördel med att införskaffa ett gratis tankkort är försäkringar. Alla bättre kreditkort för tankande kommer idag med en eller flera försäkringar. Resekort är den absolut vanligaste försäkringen och som går att finna på alla bra bensinkort.
För att en kompletterande reseförsäkring skall gälla brukar minst 50-75% av resans värde betalas med kreditkortet.
Utöver detta så är även en “Tanka fel försäkring” vanligt förekommande. Denna ger vanligtvis ersättning upp till 3 000 kronor då man tankar fel drivmedel i sin bil och behöver byta bränslefilter och potentiellt behöver bärgning.
Nackdelarna med bensinkort är direkt kopplade till avgifter och går i många fall undvika helt. De avgifter vi talar om, och som finns i princip på alla kreditkort är:
Dessa avgifter uppstår då man handlar i annan valuta, genomför kontantuttag samt har valt pappersfaktura. De går alltså undvika och det är du som kortägare som avgör hur dyrt ditt bensinkort blir.
Det säger sig själv hur du kan undvika dessa avgifter och gör du det finns det inga egentliga nackdelar med att äga ett tankkort. Att tacka nej till att kostnadsfritt kunna tanka billigare känns dumt.
Parar man dessutom ihop sitt bensinkort med ett annat kreditkort såsom ett resekort eller bonuskort så får man tillgång till än fler förmåner. På detta sätt kan man också använda de olika korten vid de tillfällen då just det kortet passar bäst. På så sätt får du ut så mycket som möjligt av dina kreditkort.
Innan du börjar jämföra olika drivmedelskort finns det vissa saker du bör tänka över.
Försök att besvara dessa frågor innan du jämför olika kreditkort för bensin. Gör du det så är det lättare för dig att veta exakt vad du skall kolla efter.
Om du har tänkt ta med dig ditt bensinkort även på resan och då kanske handla i annan valuta så vill du såklart att kortet har ett så lågt valutapåslag som möjligt. Skall du inte ha med kortet på resan så spelar det däremot ingen roll om kortet har en reseförsäkring eller hur högt valutapåslaget är.
Se till att anpassa din jämförelse av bensinkort utefter vad du söker. På så sätt sparar du tid för dig själv och slipper arbetet med att gå igenom en stor mängd kort som ändå inte passar dina förutsättningar.
Räcker det inte med ett bonuskort för att få billigare bensin?
Vissa bonuskort ger drivmedelsrabatt men det är inte speciellt vanligt. Drivmedel är i vissa fall också bonusgrundande. Men du uppnår inte samma drivmedelsrabatt som om du hade tankat med ett bensinkort.
Får jag drivmedelsrabatt i utlandet?
Nej, i regel ger inte ett tankkort något rabatt på drivmedel i utlandet. Cashback brukar däremot ges då du handlar med ditt drivmedelskort utomlands.
Görs det en kreditprövning på mig då jag ansöker om bensinkort?
Ja, en kortutgivare kommer att göra en kreditprövning på dig då du ansöker om deras kreditkort. Denna prövning görs av Upplysningscentralen (UC).