Nödlån för småföretagare skadade av Coronaviruset, vad gäller? 

*Det här inlägget kommer att uppdateras när mer information kommer och ifall läget skulle på något sätt förändras. Du kan läsa mer på riksbanken.se* samt på Regeringskansliets hemsida.

Senast uppdaterat: 2020-03-17 kl. 15:15

Regeringens stödpaket på upp till 300 miljarder kronor

Regeringen har idag gått ut med ett krispaket för företag på upp till 300 miljarder kronor. Finansminister Magdalena Andersson rapporterade om möjligheten att få subventioner genom skattekontot. Detta gäller för seriösa och ej skuldtyngda företag som ska få anstånd för bland annat:

  • Arbetsgivaravgifter
  • Preliminärskatt på löner och moms för kvartals- och månadsredovisning

Företag ska få stöd genom skattekontot

Retroaktivt från 1/1-2020 ska företag erbjudas subventioner. Företag kan alltså få tillbaka inbetalningar på skattekontot för januari till mars månad. Även framledes ska det finnas möjlighet till ersättning.

Korttidspermittering för anställda

En anställd ska kunna erbjudas gå ner i arbetstid till 50%. Om den anställde gör detta ska man som anställd få cirka 90% av lönen men arbetsgivaren betalar endast 50% av lönekostnaden. Kostnaden för arbetsgivaravgift kan dessutom skjutas upp året ut.

Räkneexempel korttidspermittering:

En anställd har en lön på 30.000 kr per månad.

Den anställde går ner till 50% arbetstid och får därmed 90% av sin lön, 27.000 kr per månad.

Arbetsgivaren betalar ut 50% av lönen, 15.000 kr som efter skatt blir cirka 10.000 kr per månad.

Inkomstskatt och arbetsgivaravgift,0,3×27.000 + 0,32×27.000 = 8.100 +8.640 kr per månad kan skjutas upp.

2 miljarder per månad

I normalläget skulle en sån här åtgärd kosta 2 miljarder kronor per månad men nu räknar regeringen med att kostnaden blir ännu mer. Anledningen till denna satsning är att rädda jobben, företagen och hålla ekonomin flytande i största möjliga mån.

Egenföretagare – Enskild firma får sjuklön från dag 1

För dig som driver enskild firma och är egenföretagare får du sjuklön från första dagen. Detta kommer ske som en schabloniserad sjukpenning, dvs. en bestämd summa som inte kopplas direkt till den inkomst du har.

Lån till företag

Regeringen kommer alltså inte låna ut pengar till företag utan kommer i främst att stötta genom att subventionera skatter och sjuklöner. Det är ett bra initiativ för att minska andelen företag som går i konkurs. Behöver ditt företag låna pengar för att få till en investering eller på annat sätt finansiera verksamheten utöver subventionerna, kan du jämföra detta här.

Jämför sveriges kreditgivare för företag här.

VD:n På Froda ifrågasätter hur riksbankens insatser kan hjälpa småföretag

Olle Lundin, VD Froda, delar Sverige Kontanters analys att det är tvivelaktigt huruvida ett lån till sveriges banker gynnar sveriges små och mikroföretagare.

I ett öppet brev till regeringen skriver han bland annat:

“Froda är verksamma inom nischen kreditgivning till småföretag…… Utmaningarna för småföretagen med att få tillgång till bankfinansiering framgår av t.ex. Företagarnas årliga finansieringsrapport1, där 56 % av svenska småföretag uppger att de har ganska eller mycket svårt att ordna extern finansiering. Till följd av ineffektiva processer, föråldrade IT-system och höjda kapitalkrav har storbankerna inte möjlighet att med lönsamhet låna ut så pass små belopp som det ofta handlar om (Froda lånar ut från 10 000 kr till 2 miljoner kronor) och därmed är intresset för att låna ut till småföretag mycket begränsat.

I de fall småföretag får banklån är handläggningstiderna ofta flera månader långa och dokumentationskraven från låntagaren omfattande.
Vi ser därför inte att Riksbankens stödpaket kommer att göra någon nämnvärd skillnad för storbankernas utlåning till småföretag. I synnerhet inte när behovet av att få ut likviditet till realekonomin är så pass akut som det är, då krävs det avsevärt snabbare och effektivare processer.

Hur funkar Froda och hur är de beredda att hjälpa småföretag med extern finansering?

Froda säger själva så här:

”Froda är ett lån till företag som gör det enklare för småföretag att växa. Det är enkelt att ansöka. Enkelt att få pengarna på kontot. Enkelt att betala tillbaka. Froda är ett enklare företagslån med bra villkor. Svårare än så vill vi inte göra det.”

Sverige kontanter har skrivit en oberoende recension om Froda och hur det funkar att ta ett lån hos dem här:

Besök Froda

Gammal artikel om Riksbanken

Riksbanken har nyligen gått ut med att stötta den svenska ekonomin genom att låna ut 500 miljarder kronor till de svenska bankerna.

Syftet med detta är för att stödja den svenska ekonomin där småföretagare i alla sorts möjliga branscher över hela landet står inför extrema utmaningar för att få det att gå runt. I det här inlägget kommer vi att berätta just hur riksbankens agerande påverkar dig som företagare i praktiken.

Om Coronaviruset (COVID – 19) har drabbat din lönsamhet kan du läsa vår enkel guide här.

Så här fungerar Riksbankens lån till bankerna, och så här påverkar det dig som småföretagare i praktiken

För att undvika att en brist på krediter hos banken skulle leda till en recession har riksbanken beslutat sig för att låna ut 500 miljarder kronor till sveriges banker.

Riksbanken gör detta utan att lägga någon som helst ränta på lånet.

Bankerna ska sedan ta dessa medel för att låna vidare till svenska företag för att undanstötta den svenska ekonomin som är mycket ansträngd just nu.

I teorin får du som företagare ansöka om ett lån, precis som vanligt. Med de lånade pengarna kan du fortsätta driva din verksamhet tills marknaden och ekonomin har stabiliserat sig igen.

I praktiken däremot finns det en hel del saker att vara uppmärksamma för.

Även fast pengarna kommer ifrån riksbanken (staten), är det fortfarande bankerna som tar på sig motpartsrisken och i slutändan avgör ifall din låneansökan skulle godkännas.

Om banken inte är övertygad om din återbetalningsförmåga kan de neka ditt lån precis som vanligt. Det kan vara ännu svårare att få ett lån när ens försäljning har blivit skadat och inte visar tecken på att förbättras.

Det är banken som avgör vilka de ska låna vidare pengarna till, inte staten. På det sättet är allt fortfarande exakt som vanligt.

Du som ansöker om lånet riskerar att hamna i någon sorts Catch 22 situation där för att få ett lån behöver du stabila intäkter, men för att få stabila intäkter behöver du först ta ett lån för att rädda din verksamhet.

Om ditt företags försäljning har blivit skadad av just coronaviruset kan det vara svårt att få ett lån eftersom Sverige bara är i startfasen av viruset och det går inte att säga hur länge man kommer vara drabbade. Det skulle kunna leda till att banken inte tror på din återbetalningsförmåga och därmed nekar lånet.

Räntan på nödlånet är som vanligt – jämför med Sverige Kontanter

Bara för att riksbanken lånar pengarna till bankerna räntefritt, så kommer bankerna låna ut pengarna till dig som vanligt med ränta.

Räntan påverkas av flera faktorer och du som ansöker om ett lån kan kanske stå inför en mindre bra förhandlingsläge där du även kanske måste gå med obekväma villkor.

På Sverige Kontanter kan du snabbt och enkelt jämföra de lånen som är tillgängliga för dig. Då kan du på bara någon minut få det bästa lånet för din sits.

Vi har samlat Sveriges bästa kreditgivare och skrivit utförliga recensioner där vi bland annat skriver om för och nackdelar med varje kreditgivare.

Vad kan du göra ifall banken nekar ditt låneansökan

Som tur är finns det fler alternativ nuförtiden än att bara gå till banken. Det finns kreditgivare över hela landet som tror på sveriges företagare, vissa kreditgivare är bra, vissa är mindre bra. Sverige Kontanters sökmotor gör att du lätt kan hitta precis det lånet, på de villkoren du söker.

Behöver du kapitalet snabbt för att betala löner, fasta kostnader och beställningar som inte kunde avbrytas och så vidare kan du få ett lån nästan omedelbart.

Det är dock viktigt att du fattar rätt beslut och därför har Sverige Kontanter gjort en analys på samtliga kreditgivare.

  Jämför sveriges kreditgivare för företag här.

Ett annat alternativ om du tror på dig själv och ditt företag trots att banken inte gör det kan vara att du tar ett vanligt privatlån och sedan sätter in kapitalet i ditt företag. Det här är dock mycket riskabelt och bör vara en sista åtgärd då du kommer personligen vara ansvarig till lånet. Skulle du inte kunna betala tillbaka lånet kommer du kunna sättas i personlig konkurs också.

Jämför privatlån nu.