Tryggkredit

Uppdaterad:
  • Låna 10.000kr – 40.000kr
  • Amortera på 1-2 år
  • Samma ränta för alla
  • Betyg 5/10
Till Tryggkredit

Tryggkredit är ett av de låneföretag som både erbjuder snabblån och kontokredit. Denna recension har fokus på deras snabblån och mer information om kontokrediten kan läsas här.

Något snabblån i ordets rätta bemärkelse är det däremot inte då belopp och amorteringstid snarare liknar  årslån/privatlån.

tryggkredit snabblån

Belopp och amorteringstid

Snabblån brukar förknippas med små summor och kort amorteringstid. Men Tryggkredit kallar sitt lån för ”snabblån” trots att lånesumman än 10.000kr till 40.000kr och amorteringstiden är 360 dagar. Med tanke på upplägget kallar vi detta lån för ett privatlån och jämför även lånet mot liknande lån på svenska kreditmarknaden.

Oavsett namn är 10.000-40.000kr ett mycket litet intervall på lånesumma vilket gör att många låntagare får vända sig till annan kreditgivare för att hitta passande belopp. Dessutom begränsas lånesumman ytterligare för de som använder tjänsten för första gången. Då går det enbart att låna 10.000kr – 25.000kr.

Eventuellt har Tryggkredit valt att kalla sitt lån för ”Snabblån” eftersom svar och utbetalning sker snabbt. Men information om hur snabbt detta sker har inte hittats.

2/5

Ränta

Den effektiva räntan varierar något beroende på lånebelopp. Men den hamnar generellt mellan 28-30 %. En person som har betalningsanmärkningar får i regel räkna med en hög räntesats. Detta med effektiva räntor kring 20-35%.  Det hade kunnat vara en ”acceptabel” nivå om de godkänt låntagare med betalningsanmärkningar. Men det gör de inte. Har du inte betalningsanmärkning bör lägre räntekostnad kunna hittas hos annan långivare.

 

6/10

tryggkredit kostnad

Teckna lån hos Tryggkredit

tryggkredit snabbt lånAlla lån som tecknas hos Tryggkredit har en amorteringstid på 360 dagar. Därmed är det enbart lånesumma som anges. Då även räntenivån är fast framgår det med tydlighet vad lånet kommer att kosta när man väljer lånesumma.

En fördel är att de både presenterar Lånekostnad, Totalt att betala och Månadskostnad. Det borde vara en självklarhet men är inte så hos alla kreditgivare.

Tack vare denna information går det enkelt att anpassa lånesumman utifrån vad man klarar av att hantera gällande både månadskostnad och lånekostnad. Det är även i detta läge det tydligt framgår att Tryggkredit är ett riktigt dyrt alternativ. (Se Ränta ovan).

Nästa steg är att ange personnummer och mobilnummer innan man kan gå vidare i ansökningsprocessen. Är man ny kund hos Tryggkredit anges en del ekonomisk information för att företaget ska kunna genomföra en kreditbedömning. Signering sker till sist via Instantor (inloggning via internetbanken) eller genom att en kod skickas ut till bokförd postadress.

Blir lånet beviljat betalas pengarna ut till anmält konto. Hur fort det går framgår inte.

4/5

Krav

För att kunna få ett lån beviljat hos Tryggkredit behöver följande fyra punkter vara uppfyllda. När en låneansökan skickas in sker alltid en kreditprövning av företaget som även är avgörande om lånet beviljas eller inte.

  • Inte ha ett pågående lån hos Tryggkredit
  • Inte ha betalningsanmärkningar
  • Inte ha skuldsaldo hos Kronofogden, pågående utmätning, skuldsanering eller liknande
  • Minst 20år och myndig

Här får Tryggkredit ett minus. För det första framgår inte vilket krav de har på inkomst. Det bör finnas ett krav med tanke på storleken på lånen. För det andra presenteras inte kraven tydligt på hemsidan. För att hitta dessa behöver man gå in under ”Låna Ansvarsfullt” och sedan läsa under rubriken ”Några exempel på hur vi arbetar för att åstadkomma detta”. Det är inte tillräckligt ansvarsfullt.

3/5

 

Kortfakta

Låna med betalningsanmärkning?  Nej

Låna utan UC?  Nej

Helgutbetalningar?  Nej

Lån för person under 20 år?  Nej

Besök Tryggkredit

Övrigt

Dålig Hjälp – Det kan alltid uppstå frågor kring en lånetjänst. Inte minst om informationen inte är riktigt tydlig på hemsidan. Men den som går in på sidan ”Hjälp” får inte mycket hjälp. Det är en kortfattad text om hur man tecknar ett lån. Det kan jämföras med stora ”Frågor och Svar” som många andra kreditgivare har.

Andra varumärken – TryggKredit är ett varumärke som tillhandahålls av S & S A Sverige AB. I deras portfölj finns även andra varumärken inom snabblån. Här hittas Mobillån, Snabbfinans, Säker Finans och SMS Kredit. Av dessa fyra har vi recensioner på tre på Sverigekontanter.se. Överlag får de liknande betyg.

Företaget har erbjudit konsumentkrediter från 2011 och skriver på deras sida att de har ” utvecklat processer som skall omöjliggöra att en kund ska kunna erhålla ett lån som kunden inte kan återbetala”. Det är ett bra mål. Men det är då konstigt att de har så hög ränta. Räntan brukar nämligen återsspegla risken som en kreditgivare tar gällande att låntagaren inte kan betala tillbaka pengarna enligt avtal.

Slutbetyg 5/10 

Sammanfattning

Sammanfattning

Tryggkredit erbjuder lån på mellan 10.000kr och 25.000kr. Återkommande kunder kan låna upp till 40.000kr. Deras ansökningsprocess är enkel.

Dess nackdel är räntesatsen som är hög trots att de inte lånar ut pengar till personer med betalningsanmärknignar. Nu kallar visserligen Tryggkredit sitt lån för snabblån men med tanke på lånebelopp och amorteringstid jämförs det med övriga privatlån (med liknande summor och amorteringstid) på Sverigekontanter. Därav dras betyget ner något.

Tryggkredit: Betyg 5/10