Bank Norwegian höjer räntorna

Bank Norwegian är ett av de kreditföretag som har flera recensioner på Sverigekontanter. Både dess privatlån och dess kreditkort får överlag högt betyg. Nu har däremot ränteförändringar skett på bägge dessa produkter. En förändring som får betyget för privatlånet att justeras neråt något.

Privatlånet höjs rejält

När den första recensionen om Bank Norwegian skrevs på Sverigekontanter (2014) erbjöd kreditbolaget en ränta på från 4,99%. Som högst gick det att få en ränta på 22,49%. Sedan dess har ränteläget överlag förändrats i Sverige med bland annat lägre reporänta. Många kreditgivare har legat på exakt samma nivå, ibland även sänkt något, sedan dess på sina privatlån. Men Bank Norwegian har valt en annan väg.

I början av 2017 valde de att bygga om webbplatsen och även höja den lägsta räntenivån på privatlån rejält. Nu går det att låna pengar via kreditbolaget med en ränta från 8,99% och upp till 22,49%. Skillnaden är helt enkelt att de höjt den lägsta räntenivån till det dubbla.

Är det dyra lån?

Det kan tyckas som en drastisk åtgärd att höja räntenivån så mycket. Jämför man mot andra kreditgivare så är det även en mycket hög lägsta nivå. Exempelvis erbjöd ICA vid samma tillfälle lån med ränta från 3,70% och upp till 10,95%. ICA´s högsta nivå är alltså i närheten av den lägsta nivån hos Bank Norwegian.

Samma stora skillnader kan ses om man jämför mot Seven Day. Detta kreditbolag erbjuder privatlån med ränta mellan 3,5% och 9,95%.

sevenday-olika-lan

Men att säga att Bank Norwegian erbjuder ”dyra” privatlån är omöjligt att säga. Till viss del beror det på vilka krav som man har på låntagarna. Ju högre krav man ställer desto lägre ränta kan erbjudas. Är beviljandegraden högre hos Norwegian kan detta kompenseras med högre räntor även om det är svårt att bevisa att så är fallet.

På de högre beloppen är däremot räntan ovanligt hög. För att få låna de högsta beloppen (400.000kr-500.000kr) ställs högst krav på låntagarens ekonomi. Dessutom brukar man få lägre ränta på större lånebelopp. Att i detta fall erbjuda en ränta på från 8,99% är högt. Det borde helt enkelt vara möjligt att få en lägre ränta hos andra kreditgivare om det är dessa summor som önskas lånas.

Att erbjuda en ränta från ca 9% på de mindre summorna och kortare amorteringstiderna är helt normalt. Att däremot ha detta som lägsta räntenivån på de största beloppen är inte bra. Det drar därmed ner betyget i recensionen av privatlånet.

Kreditkortet

bank norwegian kreditkort smårutaTidigare var räntan på Bank Norwegians kreditkort 16,99%. Även denna räntesats har ökat under 2017 även om skillnaden inte varit lika stor. Nu är den nominella räntesatsen istället 19,99%. Det gör även att den effektiva räntan går över 20%. Om man utnyttjar en kredit på 15.000kr och återbetalar över 12 månader blir den effektiva räntan 21,93%.

Betyget i recensionen av detta kort förändras däremot inte eftersom det redan tidigare varit ett medelbetyg gällande räntenivå och avgifter på detta kort. En nivå som de fortfarande ligger inom.