Försämringar i kreditkorten från Coop och Santander

Kreditkorten Coop Med Mera Mer och Santander Mitt Kort har tidigare fått relativt bra betyg på Sverigekontanter. Coops kreditkort utifrån att det varit ”bästa matkreditkortet” och Santanders kort utifrån att det varit det enda kreditkortet helt utan avgifter. Nu ändrar dessa två banker villkoren kring dessa kort – till det sämre.

Santander Mitt kort utgår

santander reklam2Santander har under lång tid haft två olika kreditkort. Det har varit Mitt Kort samt Mitt Kort +. Det första kortet kännetecknades främst av att det inte hade några avgifter alls. Här fanns alltså varken årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag. Många som åker på semester utomlands väljer att teckna ett kort som enbart används under resan och i detta fall har Mitt Kort varit ett mycket bra alternativ. Resan betalas med kortet och man får då en kompletterande reseförsäkring. Därefter kan kreditkortet (säkraste betalningsformen utomlands) användas utan att det kostar något.

Några förmåner, rabatter eller bonusar har inte funnits på kortet. Det är inte det som har varit kortets styrka – utan det som uppskattats har varit att inga avgifter har funnits.

Santander väljer nu att ta bort Mitt Kort från sortimentet och erbjuder nu enbart Mitt Kort +. Kortet har fler förmåner men har både årsavgift och uttagsavgift. Risken för banken är därmed att många väljer ett kreditkort från en annan bank inför semestern. Ett exempel är Bank Norwegian som visserligen har valutapåslag men både är utan årsavgift och uttagsavgift.

Coop försämrar bonusen

coop kreditkortFör två år sedan gav kreditkortet från Coop 2 poäng per krona på Coop och 1 poäng per krona hos övriga butiker. Det motsvarar en bonus på 2 respektive 1%. Förra året minskades bonusen hos övriga butiker till 0,5poäng och nu minskas även bonusen hos Coop. Detta ner till 1poäng per krona.

De som betalar med Coops kreditkort får idag alltså ungefär 1% i återbäring hos Coop och 0,5% i övriga butiker. Det är en halvering av bonusgraden för något år sedan och det gör att kortet tappar förstaplatsen över ”Bästa matkreditkort”. Varken ICA eller Coop har så pass bra bonus på sina kreditkort att de tar förstaplatsen. Den bästa bonusen ges helt enkelt genom att man drar ett medlemskort vid betalning och samlar poäng på detta sätt. Därefter betalas varorna med ett kreditkort som ger 1% i bonus på samtliga inköp. Det bästa matkreditkortet (utifrån bonusgrad) är alltså inte ett kreditkort från en matvarubutik.

Förändringen hos Coop gör att kreditkortet faller från 9/10 till 7/10 poäng.

Däremot bättre allmänt bonusprogram hos Coop

Coop har byggt om hela sitt bonusprogram. Ett bonusprogram som gör att man samlar poäng via medlemskort eller deras kreditkort. Denna bonus är alltså inte explicit kreditkortet men genom att betala med kreditkortet missar man aldrig någon bonus.

Bonusprogrammet innebär att man som kund får 0,5 poäng per krona så länge som inköp sker upp till 1000 kr under en månad. Når man upp till inköp på 2 000 kr ges 1poäng per krona. Sen ökar bonusen med 1 poäng upp till 5000 kr. De som handlar för minst 5000 kr en månad får därmed 5 poäng per krona. Det skapar ett bonussystem som är mycket fördelaktigt för de som ofta handlar på Coop. Totalt går det alltså att få 5% i återbäring. Bonusprogrammet har alltså förbättrats – men fördelarna som enbart gick att få via kreditkortet försämrats.

coop bonusprogram