Moank – Ny kreditgivare på Sverigekontanter

Moank SmårutaFör några dagar sedan publicerades den senaste recensionen av kreditgivare på Sverigekontanter.se. Denna gång är det kreditföretaget Moank, som överlag får mycket bra betyg. Detta framförallt om företaget jämförs mot andra kreditföretag som erbjuder liknande låneform.

Lånet

Moank erbjuder låntagaren att teckna ett lån på minst 5000kr och som mest 20.000kr. Amortering kan väljas från 3 månader upp till 24 månader. Oavsett belopp eller amorteringstid så är det samma ränta. Den effektiva räntan är 24,690%.

Redan här skiljer de sig mot många andra aktörer som erbjuder privatlån. Detta genom att erbjuda så kort amorteringstid som 3 månader. De allra flesta aktörer som erbjuder privatlån gör detta med kortaste amorteringstid på 12 månader. Men med tanke på att lånesumman kan vara så liten som 5-10.000kr är det en fördel att kortare amorteringstid kan väljas.

Förmånsprogrammet Credification

Det som framförallt gör att Moank skiljer sig mot andra kreditgivare är deras förmånsprogram Credification. Det är ett förmånsprogram som premierar låntagare som sköter sina återbetalningar och därmed visar att man bör få låna till förmånligare villkor.

Varje gång en inbetalning sker i tid ges poäng till låntagaren. Dessa gör att man klättrar inom förmånsprogrammet och därmed kan nå högre nivåer som har förbättrade villkor på lånen. Istället för att max få låna 20.000kr kan summan höjas till 50.000kr. Amorteringstiden kan även förlängas och räntan kan sänkas ner till 14,90%.

Moank sänk räntan

Men…

Förmånsprogrammet gör att de redan förmånliga lånevillkoren kan bli ännu bättre. Men tyvärr framgår det för lite information på hemsidan om programmet för att det ska kunna utvärderas till sin helhet. I framtida nyheter kommer vi följa upp detta program och presentera tydligare detaljer kring det.

 

Klar utmanare till dyrare alternativ

Utöver förmånsprogrammet så är det tre saker som är fördelar hos Moank. Det är att de tillåter lån till personer som har betalningsanmärkningar, konkurrenskraftig ränta och kort amorteringstid.

Betalningsanmärkningar:

Moank är framförallt ett lån för de som har betalningsanmärkningar. Detta eftersom det till stor sannolikhet går att få bättre villkor hos andra aktörer om anmärkningar inte finns. De tillåter maximalt 2 anmärkningar och någon skuld hos Kronofogden får inte finnas.

Konkurrenskraftig ränta:

Kan en ränta på ca 25% vara konkurrenskraftig? Ja, delvis. Kreditgivare som accepterar betalningsanmärkningar erbjuder alltid betydligt högre ränta än andra kreditgivare. Detta för att kompensera den högre risken. En vanlig räntenivå på privatlån är just 20-30%. Räntan är därmed på medelnivå. Men i kombination med att de erbjuder kortare amorteringstid skapas en situation då de erbjuder betydligt lägre pris för lånet än många andra aktörer.

Ex:

Låna 5000kr i tre månader

Moank – 187kr

Onea –  1240kr (En av de största inom snabblån)

Good Cash – Kortast amorteringstid är 12 månader. Alltid effektiv ränta på 29%, dvs högre än Moank.

 

Låna 20.000kr i 12 månader

Moank – 22,44% nominell ränta till alla

Blue Step Privatlån– Från 23% nominell ränta

SevenDay – Från 3,75% nominell ränta. (Men de tillåter inte betalningsanmärkningar)

 

Som exemplen visar ovan är Moank konkurrenskraftiga både mot snabblånen och mot privatlånen. Men detta enbart så länge som låntagaren har betalningsanmärkningar. Har personen inte betalningsanmärkning har exempelvis Seven Day ett betydligt bättre alternativ. De erbjuder lån med ränta mellan 3,75 och ca 10%. Det finns ett flertal kreditgivare som erbjuder denna räntenivå men då får som sagt inte personen ha betalningsanmärkning.

Samla dyrare krediter

De som har flera snabblån och andra dyrare krediter bör alltid försöka samla dessa i ett större lån. Det gör att man kan få ner räntekostnaden rejält. Att samla lån rekommenderas oavsett om man har betalningsanmärkning eller inte. De som inte har anmärkningar bör söka efter ett privatlån med ränta kring 5-10%. De som har anmärkningar kan jämföra Moank mot andra kreditgivare för att se var bästa avtalet går att teckna. Till stor chans är kommer Moank högt upp på listan.