Brixo

Uppdaterad:
 • Låna 5000-30.000kr
 • Ränta fr. 29,95%
 • Accepterar betalningsanmärkning
 • Betyg 5/10
Till Brixo

Brixo AB grundades 2014 och erbjuder privatlån främst till de som har betalningsanmärkningar samt andra som annars har svårt att få lån. Detta med summor från 3000kr upp till 30.000kr.

De skriver att de har som strategi att erbjuda enkla och prisvärda lån. De har en bra bit till att nå detta mål. Lånen kanske är enkla att teckna – men ofta betydligt dyrare än vad dess konkurrenter erbjuder.

Belopp och amorteringstid

Brixo lånar ut pengar från 3000kr och upp till 30.000kr. Därmed vänder de sig till de som vill ta ett privatlån på de mindre summorna. Amorteringstiden kan väljas från 12 månader till 48 månader (d.v.s. 1-4 år). Det är inte speciellt flexibelt att enbart erbjuda summor mellan 3000kr och 30.000kr. Men amorteringstiden speglar åtminstone beloppet som kan lånas.

Utöka lånet?

Om låntagaren haft lånet i minst 4 månader går det att utöka lånet. Detta då förutsatt att inbetalningar till lånet genomförts utan problem under dessa 4 månader. Detta sker genom att man genomför en ny låneansökan på det totala belopp man vill ha lån på (nya lånet plus det nuvarande). Det som praktiskt sker då är att Brixo löser det gamla lånet med det nya och att man därmed får ett nytt lånebelopp att betala på.

3/5

Ränta

Räntan sätts utifrån hur stort belopp som ska lånas och hur lång amorteringstid som väljs. Det positiva med detta är att man direkt ser hur stor räntan kommer att bli och därmed även exakt månadskostnad. Det som är negativt är att räntan i vissa fall blir mycket hög.

För att göra en rättvis jämförelse anges effektiv ränta och detta på lån på minst 12 månader.

Ett lån på 5000kr med en amorteringstid på 12 månader får en effektiv ränta på 98,4%. Kostnaden för lånet blir 2020kr. Av det är 475kr uppläggningsavgift samt 25kr aviavgift varje månad. Det går att få betydligt billigare hos Cash2You eller Good Cash. Visserligen är den nominella räntan ungefär lika mellan bolagen, framför allt sen nya lagen om högkostnadskrediter som begränsar den nominella räntan till maximalt cirka 40%. Men att behöva betala en uppläggningsavgift på 475kr när man enbart lånar 5000kr är inte en fördel…Den effektiva räntan blir då mycket hög.

Hur  man än gör så blir aldrig den effektiva räntan lägre än 37,64%. Det är helt enkelt för högt.

Räntan ligger alltså lite över dess konkurrenter. Därutöver kommer uppläggningsavgift samten aviavgift varje månad. Oavsett lånesumma är därmed både Good Cash och Moank bättre rent ekonomiskt.

4/10

Brixo Kostnader

Ta lån hos Brixo

brixo att ta lån

I likhet med de flesta kreditgivare på den svenska marknaden är det mycket enkelt att teckna ett lån hos Brixo.

Steg 1

Välj Lånebelopp och amorteringstid.  En fördel är att man vid val av detta direkt ser månadskostnad, nominell ränta, effektiv ränta och totalkostnad för lånet. Det gör det enkelt att planera lånet utifrån de ekonomiska förutsättningar man har. Det kan låta som en självklarhet att detta ska presenteras men det är förhållandevis få kreditgivare som visar detta på ett så tydligt sätt som Brixo gör.

Steg 2

Andra steget är att fylla i personuppgifter, bankuppgifter samt uppgifter kring den egna ekonomin. Signering sker sedan med hjälp av BankID eller E-legitimation. Det går även att identifiera sig med hjälp av ID-handling. I detta fall ska en kopia på ID-handlingen kopieras varpå någon vidimerar denna.

Steg 3

En kreditupplysning tas av Brixo via UC och ett svar ges sedan via mail angående om lånet blir beviljat eller inte. Detta sker mycket snabbt så i många fall kan sedan pengarna betalas ut samma dag som ansökan har skett. Det kan ske om ansökan har kommit in senast klockan 12.00. I annat fall betalas det vanligtvis ut kommande dag. Det krävs däremot att pengarna betalas ut till ett konto som är i låntagarens egna namn.

Återbetalning

Eftersom det är ett annuitetslån betalar man exakt samma summa varje månad. Exakt summa framgår på den faktura som skickas ut. Vill man göra en extrainbetalning på lånet kan detta göras utan att någon extra kostnad uppkommer. Det går även att lösa lånet utan kostnad.

Skulle man betala försent uppkommer en förseningsavgift på 195kr. Utöver det kan 60kr tas ut om påminnelse behöver skickas ut. Utöver detta en dröjsmålsränta på 36%. I likhet med räntan så ligger Brixo högt på dessa avgifter. Det är ovanligt hög förseningsavgift och dröjsmålsränta.

4/5

brixo hur mycket vill du låna

Krav

 • Minst 18 år
 • Inkomsten måste vara på minst 120.000kr per år.
 • Svenskt personnummer
 • Folkbokförd i Sverige
 • Skuldsaldo hos Kronofogden får ej finnas
 • Betalningsanmärkning får förekomma

5/5 

Övrigt

 • Marknadsför Semesterlån

Alla kan vara i behov av att låna ibland. Detta oavsett om man har betalningsanmärkning eller inte. Däremot bör man aldrig låna till konsumtion eller resor. Detta iallafall inte om räntenivån är kring 40%. De som inte får lägre ränta än på denna nivå bör definitivt tänka över om det är värt att låna till semesterresan. Många resebolag erbjuder även räntefri delbetalning vilket är ett betydligt bättre än att låna till mycket hög ränta.

Att låna via Brixo kan vara en väg att lösa dyrare smslån och andra krediter. Men spar på resan så länge som du inte får lägre ränta än 40%.

Slutbetyg 5

Besök Brixo
Sammanfattning

Sammanfattning

Brixo erbjuder privatlån till de personer som annars har svårt att få privatlån hos banker. Detta då de accepterar betalningsanmärkningar.

Det är framförallt på räntan som de får minus. Den lägsta effektiva ränta som går att få är 39,2%. Men ofta är den effektiva räntan betydligt högre än så. Som mest är den 108,5%. En orsak är att de har en högre nominell ränta som ligger oftast ligger på högsta tillåtna, 39,48%, samt även tar ut både uppläggningsavgift och aviavgift på 45 kr per månad. Aviavgiften får anses hög för ett privatlån och påverkar totala kostnaden på lånet väldigt mycket, framför allt när du lånar små belopp.

Att de dessutom marknadsför dyra lån med att pengarna kan användas till resor känns inte rätt.

Bättre alternativ finns. I detta fall Cash2You och GoodCash vid lägre summor och BlueStep vid högre summor.

 

 

Brixo: Betyg 5/10