Nej – Onea är inte bra för avbetalning

I stort sett alla låneformer har fördelar och nackdelar. Den som behöver låna 3000kr under en månad gör detta betydligt billigare med ett snabblån än ett privatlån. I vissa fall finns det även möjlighet att låna denna summa helt gratis under den tiden. Är det större belopp som ska lånas under längre tid väger fördelarna med privatlån över. Allt beror på lånebelopp, amorteringstid och individens ekonomiska situation.

I en reklam för lånebolaget Onea skriver de ”Dela upp betalningen i mer lätthanterliga bitar. Låna upp till 30.000kr i 24 månader”.
Vid större inköp kan det vara ett alternativ att välja delbetalning och erbjuder inte säljaren detta blir lån ett sätt att dela upp betalningen över längre tid. Onea kan vara ett bra alternativ – men inte över varken 12 eller 24 månader.

Exempel:

I reklamen går det att se ett exempel på vilken kostnad som uppkommer om man lånar över längre tid hos Onea. Exempellånet är på 10.000kr och ska återbetalas på 12 månader. Istället för att direkt lägga ut 10.000kr kan man låna pengar och behöver då bara betala 1360,89kr per månad.

Men ser man på hela kostnaden som uppstår under denna lånetid så är den mycket hög. Den fasta årsräntan är 101,90% och den effektiva räntan blir 165,90%. Det innebär att man efter ett år har betalat 26.330kr, varav 10.000kr är amortering. Kostnaden (drygt 16.000kr) för lånet är alltså högre än lånat belopp.

Alternativ

Onea tillåter sina låntagare att ha betalningsanmärkningar vilket gör att man bör jämföra låneföretaget mot andra lånföretag som tillåter detta. Ett exempel är Good Cash där den effektiva räntan är 29%. Detta oavsett belopp eller amorteringstid.

Den som lånar 10.000kr hos GoodCash skulle därmed betala 2900kr kr istället för drygt 16.000kr hos Onea. Detta är en räntenivå som kan hittas hos ett flertal långivare som ger lån på minst 12 månader och accepterar betalningsanmärkningar. Här finns bland annat Cash2You, Moank och Loanstep.

Har man inte betalningsanmärkningar är andra privatlån ett ännu bättre alternativ. Med så låg summa och kort amorteringstid får man däremot räkna med en ränta kring 10-15%. Kom ihåg att se på den effektiva räntan då uppläggningsavgifter och aviavgifter påverkar den totala kostnaden på mindre lån en hel del.

Onea – Bättre på smålån

jämföra räntorSom visas ovan är Onea mycket dyr på längre amorteringstider. Men ändå används Onea ofta i våra recensioner när vi jämför räntor och avgifter på snabblån. Om man bortser från kontokrediter (som har viss annan uppbyggnad än snabblån) ligger Onea bland de bästa bolagen utifrån räntekostnader. Detta då på kortare och mindre lån som exempelvis 5000kr på 1 månad osv.

Alla lån har sina fördelar och nackdelar  – det gäller även alla kreditgivare. Det är dessa fördelar och nackdelar vi väger in i de recensioner som presenteras på Sverigekontanter. I recensionen om Onea ges just högre betyg gällande ränta på mindre lån och sämre betyg på de större lånen.

Som låntagare är det alltid viktigt att jämföra olika finansieringsmöjligheter. Det kan skilja på över 10.000kr i räntor och avgifter bara på ett lån på 10.000kr under ett år.