Recensioner uppdaterade – Trender inom kreditkort

Under mars och april har arbetet påbörjats med att uppdatera all information om de kreditkort som presenteras på Sverigekontanter. Detta efter att samtliga lån har uppdaterats. Gällande kreditkorten så går det att se trender. Inte minst med mindre bonusar och mer rabatter.

En del kreditkort har inte ändrat sina villkor på flera år, medan andra ändrats ett flertal gånger under de senaste 24 månaderna. Det kan därmed löna sig att jämföra kreditkort en gång per år för att se om man har det som ger bäst gällande rabatter, försäkringar m.m. För villkor ändras hos många.

 

Färre med bonus – och lägre bonus

Den tydligaste trenden är att bonusnivåerna har minskat rejält. Tidigare hade en rad kreditkort en bonus på 1% på alla inköp. Här kan exempelvis Shell, Preem, Circle K och Re:member nämnas. Av dessa är det enbart Circle K som erbjuder denna höga bonus men för att nå nivån krävs inköp av minst 1000 liter drivmedel hos dem.

Övriga har sänkt sin bonus till hälften. Ytterligare kort som sänkt sin bonus är bland annat OK/Q8 och British Airways Visa.

Kreditkort_bonus

Re:member More som länge hade bland de bästa betygen på Sverigekontanter har till och med försvunnit ur utbudet och nu har Re:member enbart Flex som valbart kreditkort. Flex har i sin tur förbättrats betydligt genom att bland annat fått ett rabattsystem. Ett system som allt fler kreditkort börjar få.

Ytterligare ett exempel på att bonussystem har försämrats är Skandias kreditkort som tidigare gav SAS Eurobonuspoäng men som nu inte ger denna bonus längre.

Bredare rabattsystem

Den andra trenden är att flera kreditkort har rabattsystem (så kallade rewardsystem). Tidigare var det vanligt att kreditkort gav rabatt hos enstaka butiker eller branscher men dessa nya rabattsystem ger rabatter hos ett större antal butiker.

De fungerar på liknande sätt. När man som kortägare loggar in på hemsidan visas hundratals E-butiker som det går att få rabatt hos. Nästa steg är att klicka på den butik där inköp önskas ske. Därefter sker köpet och betalningen sker med kreditkortet.

När köpet sker så betalas fullt pris och det är även detta pris som kommer att anges på kvittot. När sedan fakturan kommer för betalning kommer det att framgå hur stor cashback som skapats under föregående månad, en summa som därmed dras av det belopp som ska betalas. Storleken på denna cashback är olika stor mellan olika butiker och storleken går att se där de olika butikerna presenteras.

remember rewards

Bild från Remember Reward

Skapat nya betyg

Än så länge har ca 30 kort uppdaterats och med sämre bonusar har flera kort fallit rejält på listan över bästa kreditkorten. Bonusen är idag oftast inte det primära i val av kort. Detta med några få undantag. De som vill få billiga flygbiljetter kan med fördel välja Norwegiankortet som via sin bonusfunktion skapar riktigt billiga biljetter för de som använder kortet i vardagen och därmed sparar poäng på alla inköp.

Det som nu generellt väger tyngre är istället rabattsystem, försäkringar eller service. När de inte längre kan erbjuda hög bonus har det blivit än mer viktigt att hitta andra vägar att attrahera kunderna till att välja just en specifikt kort.