Klara Lån

Uppdaterad:
  • Jämför över 20 kreditgivare på små lån
  • Gratis, Snabbt, Enkelt
  • Hitta passande och billigaste alternativet
  • Betyg 9/10
Till Klara Lån

Klara Lån är Sveriges första och enda (2018) låneförmedlare som jämför snabblån och liknande krediter. Via den tjänst som erbjuds kan över 20 olika kreditgivare jämföras vilket gör att man snabbt kan hitta en kreditgivare som är villig att bevilja lån. Dessutom är det lättare att jämföra och hitta bästa alternativet gällande ränta, kreditnivå och amorteringstid.

Ser man enbart till tjänstens funktion ges högsta betyg. Snabbt och enkelt sätt att hitta långivare som är villiga att ge lån. Ser man däremot till den ränta som dessa erbjuder är det inte lika lysande. Men man får komma ihåg att man vänder sig till personer med dålig kreditvärdighet – vilka generellt får hög ränta.

klara lån recension

Varför Klaralån?

klara lån låna pengar 2En grundregel, när lån ska tecknas, är att jämföra flera långivare. Det är stor skillnad i räntor, avgifter och avtal. Gällande privatlån sker detta mycket enkelt via låneförmedlare så som Lendo, Advisa m.m.

Någon liknande jämförelsetjänst har inte funnits gällande snabblån. Det har varit upp till konsumenten att ställa de olika aktörerna mot varandra, genomföra ett flertal låneansökningar och sedan avgöra bäst alternativ. När Klaralån lanserades var de det första företaget med denna tjänst. En tjänst som innebär att man snabbt och gratis kan hitta det snabblån som är billigast och bäst utifrån individuella ekonomiska behov och förutsättningar.

En låneansökan skickas in via klaralan.se. Den skickas sedan vidare ut till över 20 långivare som svarar på om de är villiga att erbjuda lån. Inom maximalt 20 sekunder ges alltså svar var lånet beviljas. Ett snabbt sätt att både hitta passade långivare och sedan jämföra dessa mot varandra.

En ytterligare fördel är att enbart en kreditupplysning sker hos UC (om man väljer att jämföra lån med UC). Om lånebeloppet är på under 10 000 kr tas inte någon UC.

klara lån följer lagar

Storlek och amorteringstid

Den lägsta summa som går att jämföra via Klara Lån är 1000kr och som mest kan en jämförelse ske på lånebeloppet 50 000 kr. Om en lånejämförelse sker på 50 000 kr kan man däremot inte räkna med att speciellt många kreditgivare jämförs. Amortering ska ske på under 1 år, 1,2,3,4 eller 5 år. Bra varians beroende på belopp. .

klara lån krav

På denna punkt har Klara Lån förbättrats avsevärt sedan lanseringen. Vi vände då en viss kritik mot otydlighet men detta har nu åtgärdats.

 5/5

Besök Klara Lån och jämför lån

 

Ränta

Eftersom Klara Lån bara förmedlar lån är det inte de som avgör räntenivån. Låntagaren kan därmed bara se vilken ränta som erbjuds genom att genomföra en låneansökan. De anger däremot att den effektiva räntan som erbjuds är mellan 29% och 1400%. Det kan låta som ett extremt stort spann men det beror på att det både är snabblån med kort återbetalningstid samt årslån som jämförs.

Oavsett val av kreditgivare så är detta alltså en dyr låneform. Personer med betalningsanmärkning, eller som av annan anledning har svårt att få lån, kan spara pengar på att använda Klara Lån och jämföra lån via tjänsten. De som däremot har möjlighet att få ett klassiskt privatlån bör istället välja detta alternativ. En rekommendation är därmed att även genomföra en lånejämförelse på privatlån hos exempelvis Lendo.

5/5 (Utifrån målgrupp)

 

Ta lån via Klaralån

Klara Lån är en låneförmedlare för snabblån. Det är alltså inte Klaralån som beviljar lån eller lånar ut pengar. Däremot erbjuder de en mycket smidig tjänst för att hitta långivare som är beredda att ge lån. Via tjänsten kan man även jämföra olika låneerbjudanden och välja det bästa alternativet.

Gör en ansökan

klara lån ansök om lånAnsökan kan enbart ske via hemsidan. Där anges lånebelopp, önskad amorteringstid, personuppgifter samt en del information om den egna ekonomin. Det går även i detta läge att ange ”Jag vill söka lån utan UC”. Om den rutan markeras kommer enbart lån att sökas hos långivare som genomför kreditupplysning hos annat kreditupplysningsföretag än UC.

Det är däremot en fördel att även jämföra kreditgivare som tar UC. Detta då flera av dessa kreditgivare ger bättre villkor än de företag som tar kreditupplysning hos andra kreditupplysningsföretag.

klara lån jämför lånSkicka ansökan

När en ansökan är färdig och inskickad tar det maximalt 20 sekunder till svar ges på skärmen. Det är en av de stora fördelarna med denna tjänst.

Välja rätt lån

De långivare som vill låna ut pengar presenteras i en sammanställning som gör det enkelt för låntagaren att jämföra de olika alternativen och sedan teckna ett lån som passar. De kan delvis skilja sig i kostnad för lånet men även i låneform. Det är nämligen inte enbart klassiska snabblån som är med i jämförelsen utan även kreditkonton så som Risicum och Credway.

Innan ett lån tecknas är det viktigt att man räknar på lånets kostnad och om man förväntar sig kunna betala tillbaka detta enligt avtal.

klara lån välj långivareEfter att lånet tecknats betalas pengarna ut. Beroende tid på dagen och val av långivare kan det ta olika lång tid innan pengarna betalas ut. I många fall sker det samma dag men ibland kan man behöva vänta till kommande bankdag.

5/5

Samarbetar med:

”Vi kontaktar över 20 långivare åt dig”

Det är vad som anges på hemsidan. Att så många långivare kontaktas är självklart en stor fördel eftersom jämförelsen därmed blir så bred som möjligt. Men samtidigt är de otydliga med vilka företag som jämförs. På ett ställe anges att följande företag är ”några av våra långivare”:

Meddelandelån, GoodCash, Frogtail, Credway, Everyday+, Lånbutiken.se, ViaConto, Risicum.

Det är synd att de inte nämner fler vilket därmed drar ner betyget.

6/10

 

Krav

De långivare som Klara Lån samarbetar med har något olika krav på låntagarna för att bevilja lånen. Det är en av de faktorer som påverkar hur många låneförslag som kommer att visas upp efter att en lånejämförelse har genomförts. Grundkraven för att ens få en jämförelse är däremot:

  • Minst 18 år
  • Minst årsinkomst på 100 000 brutto per år
  • Vara skriven i Sverige
  • Inte ha skuldsaldo hos Kronofogden
  • Betalningsanmärkning är inget problem. De flesta av de företag som jämförs tillåter denna anmärkning. Däremot kan det variera hur många anmärkningar och vad för slags anmärkningar som accepteras.

5/5

Besök Klara Lån och jämför lån

Slutbetyg: 9/10

 

Sammanfattning

Sammanfattning

Att gå via låneförmedlare, när lån ska tecknas, är generellt en rekommendation. Det gör att man lättare hittar kreditgivare som är villiga att ge lån och dessutom kan man lättare hitta det bästa och billigaste alternativet. Idé med Klara Lån är därmed mycket bra. Tjänsten kan rekommenderas om du har betalningsanmärkningar eller av annan anledning vill låna utan UC.

Har du god eller medelgod ekonomi bör du däremot kunna få betydligt bättre låneerbjudande via andra kreditgivare.

 

Klara Lån: Betyg 8.2/10