Zmarta

Uppdaterad:
  • Låna 1000-500.000kr
  • Jämför 20 banker gratis
  • Godkänner även betalningsanmärkning
  • Betyg 9/10
Till Zmarta

Zmarta är en låneförmedlare som vill erbjuda ett brett utbud av jämförelser. Här är det inte enbart lånejämförelse som kan ske utan även jämförelser av kreditkort, sparande, mobilt bredband och försäkringar. Det mesta inom privatekonomin alltså. Denna artikel kommer däremot enbart fokusera på förmedling av privatlån.

Varför Zmarta?

Med namnet ”Zmarta” antyder företaget att det ska vara smart att använda sig av deras tjänst. Det är det också – ur flera aspekter.

Låneförmedlare av privatlånDen stora fördelen med låneförmedlare är att de gör jobbet så man själv inte behöver bry sig speciellt mycket för att få en riktigt bra ränta på privatlånet. Det man behöver göra är att fylla i summa och återbetalningstid samt personuppgifter och skicka iväg ansökan. Sedan låter Zmarta över 20 privatlåneföretag ge svar gällande ränta och avgifter på denna förfrågan. Genom tjänsten spar man alltså rejält med tid då man slipper kontakta alla dessa på egen hand.

Den andra stora fördelen är att det enbart kommer att tas en enda kreditupplysning trots att 20 banker ger lånförslag. Skulle man ansöka om lån hos 20 banker skulle detta generera hela 20 kreditupplysningar. Orsaken att man ska undvika detta är att chansen att få ett lån beviljat minskar om det finns många kreditupplysningar. Detta är nämligen något som många banker lägger in i helhetsbedömningen av en kunds ekonomi.

Snabbare, Enklare och Bättre. Men helt gratis!

Storlek och amorteringstid

Hos Zmarta kan man göra ansökan på lån mellan 5000kr och 500.000kr. Är detta det största spann som svenska låneförmedlare erbjuder? Troligtvis. De allra flesta startar lånebeloppet på 10 000kr men Zmarta har valt att bredda det ytterligare. Zmart !

Återbetalningstiden går att välja på från 1år och upp till 15 år vilket även det är i topp. Självklart går även lånet att betalas tillbaka i förskott om så önskas.

5/5

zmarta reklam

Ränta

Då räntan är rörlig kan den förändras över tid. I feb 2017 var den lägsta ränta de kunde erbjuda på 3,54%.  De skriver att de ”vanligtvis” erbjuder ränta på mellan 3,54% och 18,15%. Detta är normal räntespann för privatlån. Det finns enstaka låneföretag som erbjuder ränta under 3% men det är extremt svårt  att få deras lägsta ränta. Att erbjuda fr. 3,25% ger mycket högt betyg. Att de inte heller erbjuder högre än 18,15% är bra.

Men man ska komma ihåg att det står ”vanligtvis” vilket betyder att man kan få högre ränta än 18,15%. En liten bit in i låneprocessen får man även tydligare svar. Där står det att effektiv ränta är 4,17-33,40%. Önskvärt att den informationen varit tydligare från början.

4/5

Ta lån via Zmarta

Genom att trycka på knappen ”Ansök Nu” längst upp till höger påbörjas en låneansökan till Zmarta. Det första man måste välja är om det lånet är till för att ”Samla lån”, ”Privatlån” eller ”Billån”.  Orsaken är att detta kan avgöra viken ränta man sedan blir erbjuden.

Därefter väljer man belopp samt önskad återbetalningstid. Här finns däremot en liten detalj som företaget skulle kunna förbättra. Det är nämligen möjligt att välja att lånet ska vara på en så liten summa som 1000kr men att det ska vara upplagt på 15 år. De är självklart att det inte finns någon bank som har dessa avtal och i detta fall skulle alltså kunden inte få någon bank som lämnat förslag på lånevillkor och ränta.

Vissa andra låneförmedlare och kreditgivare har valt att sätta en spärr som gör att man inte kan teckna små lån på långa amorteringsperioder. Detta är ändå en liten detalj som inte drar ner helhetsbetyget för låneförmedlaren speciellt mycket.

zmarta låna pengar

I detta steg ska man även fylla i vad pengarna ska användas till och här skiljer sig Zmarta rejält mot många andra låneförmedlare. Här finns 17 olika alternativ med allt från tandläkarbesök och bröllop till företag och semester. Det enklaste är ändå att väja ”Övrigt” för den som inte vill säga vad pengarna ska användas till.

 

I detta läge presenteras även en ungefärlig månadskostnad även om det är individuell ränta.

Nästa steg består av att fylla i personuppgifter. Har man en medsökande ska även personuppgifter på denna person anges. Genom att ha en medsökande ökar chansen till lån och i vissa fall kan även lägre ränta erbjudas.

Den som skickar in en ansökan på morgonen kan sedan se fram emot låneförslag på eftermiddagen. Skickar man in ansökan senare på dagen är det dagen efter som förslagen kommer. Från dessa kan sedan låntagaren välja den kreditgivare som passar bäst.

När skuldebrevet är underskrivet och tillbakaskickat kommer pengarna att betalas ut. Detta sker 3-5 dagar efter att skuldebrevet kommit in till företaget.

4/5

Besök Zmarta

 

Samarbetar med

Zmarta  har valt att vara helt transparenta gällande vilka banker och kreditinstitut de samarbetar med. Dessa presenteras med kort presentation för varje bank på hemsidan. Det är Villabanken, Marginalen Bank, Remember Privatlån, Spring, Forex Bank, Nordax, Swedbank, Bank Norwegian, Konsumentkredit, Collector Bank, Santander, Icabanken, WasaKredit, Ikano, Resurs Bank, Sevenday, Svea, Selene, Credento, MoneyGo, Halens, Credex, BigBank, AvidaFinans och CashBuddy.

Det kan tyckas självklart men ett stort antal låneförmedlare väljer inte att visa upp vilka de samarbetar med. Det skapar en otydlig jämförelse då kunden inte vet vad som egentligen jämförs.

Med Zmarta blir det tydligt vilka som jämförs och därmed även tydligt vilka banker som står utanför jämförelsen och som låntagaren kan kontakta om man inte är nöjd med de förslag som erbjuds.

Föredömligt!

10/10

zmarta samarbete

Krav

Det finns några grundkrav för att en låneansökan ska arbetas vidare med av Zmarta.

  1. Personen som ansökar om lån måste vara minst 18 år.
  2. Årsinkomsten måste vara på minst 100.000kr
  3. Personen måste ha en fast bostad i Sverige.
  4. Något skuldsaldo får inte förekomma hos Kronofogden

5/5

Det är möjligt att låna även om det finns betalningsanmärkningar. Däremot är chansen mindre och utbudet av banker som kommer att ge låneförslag färre. Man bör även vara beredd på att räntan som erbjuds är avsevärt högre än annars.

Nästintill perfekt låneförmedlare

9/10

zmarta betyg

Besök Zmarta
Sammanfattning

Sammanfattning

Företaget Freedom Finance har 11 års erfarenhet av kreditverksamhet och det märks att de tagit tillvara på sina erfarenheter när de byggt upp tjänsten Zmarta. En stor fördel är att de erbjuder flera tjänster som förbättrar privatekonomin. Detta både med lån, sparande och kreditkort.  I likhet med alla andra låneförmedlarna är tjänsten helt gratis och underlättare för privatpersoner att ta rätt beslut. Beslut som kan göra att man spar tusentals kronor per år.

Gällande lånesumma och amorteringstid får de högsta betyg då de kanske är den bästa lånegivaren gällande denna punkt. Även räntespannet är positivt.

Enda nackdelen är att det går att skicka in en låneansökan på 1000kr med amorteringstid på 15 år (och liknande). Här borde det finnas en spärr för ingen bank ger sådana lån.

Deras tydlighet gällande samarbetande banker är även mycket bra.

Zmarta: Betyg 9.3/10